2023. október 1., vasárnap
Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Nem a megszorításra és nem a háborúra!

Orbán Viktor: Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal

Brüsszel megszorításokat kér, azt javasolja Magyarországnak, hogy tegye tönkre gazdaságát, az embereket, a családokat és a nyugdíjasokat – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kijelentette: a kormány ezzel szemben olyan költségvetést alkotott 2024-re, amely megvéd mindent, ami fontos a számunkra.

Brüsszelből azt javasolják, hogy lényegében tegyük tönkre a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: Brüsszel azt mondja, ne vegyük el a bankoktól és a nagy cégektől az extraprofitot, a nyugdíjasoknak, a családoknak kelljen kifizetniük a teljes energiaköltséget.

Olyasmit kérnek, ami ellen több mint 13 éve harcolunk – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt a küzdelmet a magyar emberek elsöprő többségének a támogatásával folytatják, mert messze túlnyúlik ebben a kérdésben a kormány támogatottsága a kormánypárti és baloldali pártpolitikai törésvonalakon.

Egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy nem akar havonta 180 ezer forinttal többet fizetni, márpedig ha azt tennénk, amit Brüsszel kér, akkor ez történne – figyelmeztetett.

Hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, meg kell köszönni a javaslatokat, ami jó, azt meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítás irányába mutat, el kell vetni és világossá kell tenni, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör.

Közölte, az EU két dolgot kérhet rajtunk számon: a költségvetési hiány és az államadósság mértékét, és a 2024-es magyar költségvetésben az államadósság 70 százalék alá megy és a költségvetési hiányt is csökkentik. Hozzáfűzte: háborús időkben létkérdés a fegyelmezett gazdálkodás.

Háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, és meg kell védeni a családokat is – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a 2024-es büdzsé ezért egy védelmi költségvetés.

Az inflációról kifejtette: azt a háború energiája vitte fel, mivel a háború megemelte az energiaárakat az egész világon. Kijelentette: az inflációt le kell törni és az nagy vállalása a kormánynak, hogy az év végére egy számjegyűre viszi le.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha nem lenne háború, ha az Európai Unió és a nyugatiak jobb belátásra térnének és belátnák, hogy rossz pályán haladunk és a béke útját járnánk és tűzszünet lenne, megkezdődnének a béketárgyalások, akkor hirtelen megkönnyebbedne a gazdasági helyzet is, és az infláció is sokkal gyorsabban menne vissza a megszokott 1-3 százalékos tartományba.

Kitért arra, ha a paksi bővítést be tudták volna fejezni, akkor hátradőlhetnénk, de Brüsszelben annyit akadékoskodtak a magyar baloldal kezdeményezésére, hogy megcsúsztak a beruházással.

Elmondta, a háború nagyon durva fázisába lépett, nem kímél se Istent, se embert, és amikor itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük.

A háborúban állunk Oroszországgal olyan kijelentés, amelyet a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: kinyílik a bicska az ember zsebében, amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek értelmiségi, belvárosi módon, hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor kijelentette: morálisan az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója. Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal és nem is fog, amíg ez a kormány van, biztosan nem, ezért higgadtabban nézi a háborút és azt reálisabban látja – mondta.

Annak a véleményének is hangot adott: közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak.

Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel – „az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert –, hogy erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz”.

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk – fogalmazott a magyar miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét, és leváltják a háborúpárti kormányokat.

Nyitókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI)