2023. szeptember 26., kedd
A Szederinda tánccsoport pünkösdölője a tájház udvarán (Herceg Elizabetta  felvétele)

Pünkösdölés a tájház udvarán

Pünkösdhétfőn a Községi Női Fórum Nefelejcs Kézimunkacsoportja a Művelődési Ház által működtetett tájházzal együttműködve az ünnephez köthető hagyományokat elevenítette fel a topolyai óvodások bevonásával.

A rendezvény kezdetén a tájház feldíszített udvarán Frindik Rózsa, a Nefelejcs vezetője köszöntötte a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény jelen levő csoportjait, az óvónőket és a szülőket, illetve a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ kis táncosait és felkészítőit, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a program megszervezéséhez. Az ünnephez köthető vallási és néprajzi hagyományokról Sihelnik Ágnes, a Művelődési Ház munkatársa szólt. Emlékeztetett arra, hogy pünkösdkor a házakra, kerítésekre, istállókra zöld ágat, virágot tűztek. Általában a gonosz, rossz szellemek elhárításával magyarázzák, vagy egyszerűen az ünnep jelképezésével, néhol pedig a lányos ház jeleként értelmezik a szokást.

– Pünkösd reggelére a házakat bodzaággal és pünkösdirózsával díszítették fel, vagy azért tűztek pünkösdkor bodzát az ablakba, hogy a boszorkányok be ne menjenek rajta. A pünkösdi bodzát bevitték régen a házba, és a szentkép mögé tették. Úgy tartották, hogy aki annak a virágnak a teájából iszik, az minden betegségből meggyógyul – ismertette, majd kitért az ünnephez köthető játékokra is.

– Pünkösdkor versenyeket szerveztek a gyerekeknek, a fiúknál az volt a lényeg, hogy ki a leggyorsabb, a legügyesebb, a legerősebb és a legbátrabb. A lányoknál ez egy kicsit más volt, a szépség, kedvesség számított leginkább. Házról házra jártak, és áldást kívántak az otthoniaknak bőségvarázslással – mondta Sihelnik Ágnes.

A rendezvényen a Kodály Zoltán MMK Szederinda csoportja pünkösdölőt mutatott be. A jelenlevő ovisoknak több ügyességi próbán kellett helytállniuk, ami után kiderült, hogy ki a verseny legügyesebbje, vagyis ki kapja az idén a jutalomcsomagot és a koronát. A pünkösdi király Vass Máté, a királylány pedig Baranya Boglárka lett. Azok a gyerekek, akik megéheztek, pogácsával, mákos és diós kaláccsal csillapíthatták éhségüket.

Nyitókép: A Szederinda tánccsoport pünkösdölője a tájház udvarán (Herceg Elizabetta felvétele)