2023. október 2., hétfő
Beta

Az új polgármester távolmaradását és a rendőrség visszavonulását követelik – VIDEÓ

Szünetel a tanítás Észal-Koszovóban

A Szerb Lista és az összegyűlt polgárok azt követelik a zvečani városháza előtt, hogy az újonnan megválasztott albán polgármester maradjon távol, valamint a koszovói rendőrség különleges egységei azonnal vonuljanak vissza, jelenti a Tanjug tudósítója.

A követeléseiket a lista képviselői már átadták a koszovói rendőrség és a KFOR zvečani képvelőinek.

A zvečani városháza előtt, valamint Zubin Potokban és Leposavićben megerősített a koszovói és a különleges rendőrség jelenléte, akik sisakban és teljes harci felszerelésben védekeznek.

Beta

Beta

Zubin Potok polgármestere, Izmir Zećiri elmondta, hogy miután találkozott a Pristina amerikai nagykövetével, Jeffrey Hovenierrel, majd eldönti, hogy elmegy-e az önkormányzathoz. A Magyar Szó közben arról értesült, hogy Zubin Potok utjáin egyre több szerb vonul ki az utcára.

A felvételen láthatók a KFOR járműi, valamint lengyel egységek, akik a tüntetés feloszlatása miatt vannak ott. Mint megtudtuk, még a dolgozók sem léphetnek be a hivatalok épületeibe, az újonnan megválasztott albán polgármesterek pedig nem jelentek meg. Ők várhatóan ma találkoznak a pristinai amerikai nagykövettel.

 

Közben hétfőtől Koszovó északi részén minden általános és középiskolában, valamint óvodában szünetelnek a tanítási órák – döntöttek az észak-koszovói iskolaigazgatók tanácskozásán. Úgy határoztak, addig nem lesznek órák, amíg a koszovói rendőrség ki nem vonul a térségből. 

Az órák megszakítása a koszovói rendőrség és a különleges erők tagjainak erőszakos behatolása, valamint a Zvečan, Leposavić és Zubin Potok önkormányzati épületeinek elfoglalása miatt történt – írja a Szerbiai RTV. 

Nyitókép: Beta