2023. szeptember 26., kedd
Az idei riportpályázat nyertesei Tóth Líviával és Komáromi Róberttel (Gergely Árpád felvétele)

Nyomot hagyott maga után

Keszég Károlyra, az egykori Napló hetilap elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek Padén

Vasárnap este tartották meg Padén a Keszég Károly Emléknapot, amelynek keretében sor került a XXIV. Közegellenállás riportpályázat díjkiosztójára is. A rendezvényre ismét gazdag műsorral készültek a szervezők.

A megemlékezés a helyi temető kápolnájában kezdődött, ahol misét szolgáltattak a Napló hetilap egykori főszerkesztőjének tiszteletére. Ezt követően megkoszorúzták a sírját, majd először Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője emlékezett vissza az elhunyt újságíróra. Arra kereste a választ, hogy Karcsi, ahogyan ő hívta, ha valami csoda folytán visszatérne közénk, akkor elégedett lenne-e az egykori munkatársaival, azzal, ahogyan igyekeznek továbbvinni mindazt, amit egykoron tőle tanultak. Ezt követően Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója szólt az emlékező közösséghez. Beszédében rámutatott, hogy Keszég Károly nyomot hagyott nem csak a vajdasági magyar újságírásban, ahol az újságírók számára példát állított, hanem a szívünkben is, hiszen minden évben megemlékezünk róla.

Az emléknap a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában folytatódott, ahol először Máriás Endre: A siker arcai – A mindennapok harcai című könyvét mutatták be. A szerzőt Tóth Lívia kérdezte. A kiadvány az azonos című rádióműsor interjúit tartalmazza, emellett a Máriás Endre jegyzeteiből és írásaiból készült válogatást is.

A könyvbemutató után a népzene és a néptánc vette át a színpadot. Először Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd az egyesület kórusai, szólóénekesei, népzene- és néptánccsoportjai mellett fellépett még a szabadkai Duhaj zenekar is. A műsor közben került sor a riportpályázat díjkiosztójára. Tóth Lívia a zsűri nevében elmondta, hogy sajnos az idén sem voltak elégedettek a beérkezett pályamunkák mennyiségével, azonban a minőségükkel annál inkább, hiszen igényes írások születtek, a nyertes pályázatok pedig tényleg a jelenlegi helyzettel foglalkoznak. Így a Tóth Lívia, Máriás Endre és Madár Anikó alkotta bírálóbizottság úgy döntött, hogy az első helyet Balázs Andreának, napilapunk munkatársának ítéli oda az Egyedül halunk meg? – A család peremére szorul idősek tragédiája című munkájáért, amelyben azzal foglalkozik, hogy egyre több idős embert hagynak magára a szerettei életének utolsó szakaszában. A második díjat Bíró Tímea, a Hét Nap újságírója kapta Az anyák mögötti fény című pályamunkájáért, amelyben az Anyacsavar elnevezésű támogatói csoporttal foglalkozik. A harmadik helyen Kókai Zsolt szabadúszó újságíró végzett, aki az Európa még csendes… című írásában a jelenleg is uralkodó migránshelyzettel foglalkozott. A zsűri egy különdíjat is odaítélt, amelyet Cvetanović Márta érdemelt ki az Illúzióromboló riport szülőfalummal című szövegéért.

A Keszég Károly Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Nyitókép: Az idei riportpályázat nyertesei Tóth Líviával és Komáromi Róberttel (Gergely Árpád felvétele)