2023. szeptember 25., hétfő
Illusztráció
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Totemállatok

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 30 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.

– Kedves tanácsadó, szeretnék tudni valamit a totemállatokról, esetleg nekem van-e totemállatom, mert védelmet szeretnék, s hallottam, hogy ilyesmi is adhat védelmet.

– A totemizmus mint hitvilág, azt feltételezi, hogy minden ember rokonságban vagy spirituális kapcsolatban áll egy másik fizikai létezővel, amely lehet állat, növény vagy akármilyen más természeti lény is. A totem az a tárgy, amely a segítő lényt ábrázolja és szimbolizálja. A totem törzsjelet is jelent, és ezekből fejlődtek ki a családi- és országcímerek is.

– Szóval ez olyan, mint egy amulett, talizmán?

– A talizmán egy olyan tárgy, amelyen keresztül természetfeletti erő nyilvánul meg. Ez lehet bármilyen olyan tárgy, amelyik varázslatos erővel rendelkezik, és arra tervezték őket, hogy bizonyos vágyakat, célokat elérhessünk velük. Az amulettek arra készülnek, hogy megvédjék, vagy meggyógyítsák azokat a személyeket, akiknek készítették. Ezzel szemben a totem csupán egy szimbólum, amely megköveteli a tiszteletet és valamilyen szintű félelmet is. Ha célt akarunk elérni, vagy védelmet szerezni, akkor talizmánnal vagy amulettel együtt kell használni, s ezzel óriási erőt fejthetünk ki, főleg a totemállat szimbólumából, vagyis annak az erőnek a megtestesüléséből. Tehát felerősítik egymást.

– Ez egy valláshoz kötődik? Egy nép vallásához?

– A totemizmus nem vallás, noha a totem gyakran megjelenik törzsi rituálékban, valamint mágikus gyakorlatokban. Az indiánok összhangban éltek az őket körülvevő természettel, tisztelték és becsülték az állatokat, és sok hasonlatosságot fedeztek fel az emberi és állati tulajdonságokban. Ezért a törzs tagjai úgy hitték, hogy az állatok tanulmányozásával önismeretüket is erősíthetik. Megfigyelték, milyen túlélési eszközöket használnak a vadak, és igyekeztek ezeket a képességeket önmagukban is kifejleszteni vagy erősíteni, hogy a tiszteletben tartott állathoz váljanak hasonlóvá. Különböző varázslatok segítségével hívták magukhoz a segítő állatszellemeket, hogy adjanak nekik erőt. Minden megszülető gyermekhez egy állati formában megjelenő éteri lény szegődik kísérőül. Az lesz a védőszelleme, totemállata, amely egész életében vele marad. Ő kíséri végig élete útján, figyelmeztet, ha veszély közeleg, jelzi, ha változás várható az életében.

– Mi van azzal az állattal, amely közel áll hozzám?

– Az állat, amelyik valamiért nagyon közel áll hozzánk, megtestesíti azt a tulajdonságot, amit a legfontosabbnak érzünk egy emberben, amit a legjobban szeretnénk kibontakoztatni önmagunkban. Fontos tanulnivalóra hívja fel a figyelmünket. Lehet ez a toteméllatunk, függetlenül a születési idő szerinti totemállatunktól.

– S mi van azzal az állattal, amelyiktől félek, rettegek, amelyek rémálmaimban kergetnek? Ők is totemek?

– No, ez a legfontosabb! Az az állat, amelyiktől rettegünk, vagy álmunkban ijesztget, a kísérő totem. Tőlük azt kell megtanulnunk, melyek leginkább a mélyen elfojtott félelmeinkkel állnak kapcsolatban. Ezekkel kell szembenéznünk, vagyis az állat tulajdonságai alapján tudjuk meghatározni, mikkel kell szembenéznünk. A ránk támadó állat azt mutatja nekünk, hogy képesek vagyunk-e élni a születésünkkor kapott, és bennünk élő erővel, képesek vagyunk-e kiállni magunkért, és szembenézni a veszéllyel, kísértéssel, kihívással. Akinek több különböző lecke jutott erre az életre, több kísérő állata is lehet.

– Mit tehetünk a félelem ellen vagy a fejlődésünkért?

– Amikor, vagyis ameddig félünk tőle, addig magunkkal kell hordozni egy másik állat képét, amely az ellenpólusát jelenti ennek a félelmetes állatnak. Én ezt több módon állapítom meg, néha az állatok tulajdonsága szerint, néha a horoszkóp szerint, néha a numerológia szerint. Küldhetek önnek egy energiatalizmánt is mellé, hogy felerősítse és felgyorsítsa a folyamatot, ez mellé oda kell tegye a gyógyító totemállat rajzát, képét, melyet legjobb, ha saját kezűleg rajzol meg vagy színez ki. Általában az álmainkban gyakran megjelenő állat a totemünk vagy a kísérő totem. Van, amikor mindkettő megjelenik egyszerre, s ekkor felismerjük melyiktől félünk. Ha szeretnénk velük kapcsolatba lépni, egyszerűen nappali „álmodozás” keretében hívjuk meg magunkhoz. Képzeljük magunkat valahová a természetbe, ahol rajtunk kívül senki sincs. Koncentráljunk a kívánságra, hogy szeretnénk látni totemállatunkat vagy kísérő totemünket, és várjuk, mi jön ki a fák közül. Ha valaki retteg a kígyóktól vagy a póktól, esetleg egértől, és mégis ezt az állatot látja közeledni, felfedezheti, hogy amitől a legjobban retteg, valójában egy ki nem bontakoztatott képesség, meg nem élt szerep, meg nem tanult lecke képviselője.

– Tehát akár szeretjük őket, akár félünk tőlük, ha tudjuk, mit szimbolizálnak, megérthetjük, mire akarnak tanítani minket. Ha ellenérzést keltenek bennünk, olyan tulajdonságok hiányát jelzik, melyektől elzárkózunk, melyeket titkon irigylünk másokban, melyeknek híján vagyunk, pedig fontosak a harmonikus személyiség megteremtéséhez. Kérem, állapítsa meg a totemállatomat, amelyiktől félek, az pedig a kígyó, testvéremé a pók, küldje hozzá, amit kell, vagyis a talizmánt a totemállat jellemének magyarázatával és erősítésével, és hogy csökkenjen félelmünk a kísérő totemállat miatt, vagyis védelmet, amulettet rá. Mondom a születési dátumainkat...

Nyitókép: Illusztráció