2023. szeptember 25., hétfő
EGY GYAKORLÓ APA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Az almás pite gyógyító ereje

Az utóbbi időben sokat lehetett olvasni azokról az előadásokról, amelyeket az általános és középiskolákban tartanak különféle szakértők, a fiatalkori erőszak megfékezése érdekében. Személyesen is sokat írtam erről a témáról, és reméltem, az én gyerekeimet majdcsak elkerüli ez a probléma, de a dolgok másként alakultak. A gyerkőcök ugyanis egyre csak nőnek, és most már mindegyiknek van mobiltelefonja, csettelnek, videóznak, már amikor kapnak rá engedélyt. Kata lányom most lép be a serdülőkorba, sokat dumcsiznak barátnőivel mobilon. Aztán, történt egy-két hónapja, hogy az egyik leányzóval összekaptak valamin, el is mesélte Kata az esetet, de volt már ilyen, és kibékültek pár nap alatt. Ezúttal azonban másként történt, a hölgyike nem hagyta annyiban, és elkezdte üzenetekben sértegetni a lányomat, nagyon csúnyán. Mivel nem állt le, leblokkoltam a kontaktokban, aztán egy időre abbamaradt az egész. Később azonban, amikor a lányom beteg volt, újra felvette vele a kapcsolatot, gondolta már elmúlott a méreg, de nem. A nagylány ott folytatta, ahol elkezdte, borzasztó dolgokat írt, persze újra leblokkoltuk, de aztán kölcsönkérte az egyik ismerősének a telefonját, és arról folytatta. Az ismerőse utána azonnal bocsánatot kért tőlünk, nem tudta, hogy ilyen gonoszkodásra képes a szóban forgó nagylány.

Ezután már kapcsolatba léptem a szülőkkel és az iskolával is, bocsánatot kért az átejtett lány és a szülei is, sajnos ez nem történt meg a sértegető hölgyike részéről, és a szülei is kurtán csak annyit jegyeztek meg, hogy majd beszélnek lányukkal. Mindenesetre az iskola lépett az ügyben, és vége lett a zaklatásnak. Amíg ez nem történik meg valakivel személyesen, addig nem is gondolná az ember micsoda gonoszságokra képesek a gyerekek, szóval nem kívánom senkinek. Ha azonban megtörténik, azonnal kell reagálni, mert komoly lelki traumát okozhat egy-egy ilyen ominózus eset.

Ilyenkor nagyon rosszkedvűek a gyerekek, a legjobb elbeszélgetni velük a történtekről, mert utána könnyebben kezelik az ügyet. És persze utána jöhet a felvidítás. Kata a rajzolás, szobrászkodás mellett nagyon szeret sütiket, nyalánkságokat készíteni, ezért megvettem mindent, amire szüksége volt egy általa kiszemelt almás pite recepthez, és már neki is láthatott a nagylány. A tésztagyúrástól kezdve, mindent-mindent egyedül csinált, közben persze hívogatott a konyhába, hogy na, jól néz ki? Mondtam persze, nagyon jó, habár nem sok közöm van a pite készítéséhez. Pár óra alatt olyan almás pitét készített, hogy kettéállt a fülünk tőle, a tésztája, az alma, a fűszerezés… A rosszkedv elillant a pite fahéjas illatától, és Kata már a következő sütis receptjét kezdte tervezni, mire megszólalt Előd: „Hát ez így nem is rossz, lehet ezzel kellene foglalkoznod! Képzeljétek el, ha mindig ilyen finom sütemény várna bennünket az asztalon!”