2023. szeptember 27., szerda
Az új tantermet hivatalosan is átadták rendeltetésének (Fotó: Kancsár Izabella)

Korszerű oktatási körülmények

Felújították az Óbecsei Gimnázium kémiatantermét

Az óbecsei Sojaprotein vállalat, valamint a helyi önkormányzat mintegy 4 és fél millió dináros támogatásának köszönhetően ezentúl egy új, korszerű tanteremben sajátíthatják el a kémiai ismereteket az Óbecsei Gimnázium diákjai. A felújított tantermet tegnap adták át rendeltetésének.

– Szeretem a kémiát, a gimnáziumból sokan iratkoztak kémiai egyetemre. Az új tanterem hozzájárul ahhoz, hogy kémiai kísérleteket tudjunk elvégezni, a kísérleteknek köszönhetően pedig sokan beleszeretnek ebbe a tantárgyba – mondta Varró Tódor, az Óbecsei Gimnázium első osztályos tanulója.

A tanterem rekonstrukciója magába foglalta az új laboratóriumi műszereket és berendezéseket is.

– Eddig is nagyon jó kabinetünk volt, és sok jó dolgot tudtunk itt csinálni, de ezzel a felújítással tulajdonképpen megnyílt egy új világ előttünk, elsősorban a diákok előtt. Nagyon sok kísérletet el tudunk végezni, sok új kémiai műszert kaptunk, többek között polarimétert, hordozható fotométert, amellyel vizet tudunk analizálni, van egy égetőkemencénk, amellyel kerámiát tudunk készíteni, így össze tudjuk kötni a művészetet és a kémiát, a természettudományokat. Azt hiszem, hogy sokkal minőségibb munkát végezhetünk és jobban tudunk majd dolgozni az elkövetkezőkben, mint eddig – fogalmazott Gálfi Attila, az Óbecsei Gimnázium kémiatanára.

A tanulók különféle kémiai kísérleteket mutattak be (Fotó: Kancsár Izabella)

A tanulók különféle kémiai kísérleteket mutattak be (Fotó: Kancsár Izabella)

Az Óbecsei Gimnázium tavaly áprilisban pályázott a Sojaprotein vállalatnál a kémiatanterem felújítására. Az ADM vállalat keretében működő cég mintegy 3,7 millió dinárt biztosított, az óbecsei önkormányzat pedig körülbelül 700 ezer dinárt különített el erre a célra.

– Ebben a tanteremben az elmúlt negyven évben nem történtek jelentősebb beruházások. Teljes rekonstrukcióra volt szükség, ekkora pénzösszeghez pedig nem könnyű hozzájutni még pályázatokon sem. Elmondhatom, hogy ez a legnagyobb összegű támogatás az elmúlt húsz évben, amióta jómagam az intézmény munkatársa vagyok, de valószínűleg előtte sem valósultak meg ekkora értékű beruházások. Az új tanterem hozzájárul a színvonalas oktatáshoz a tantárgyat illetően. A gyakorlati oktatás nagyon fontos része a tantervnek és a programnak – mondta Miodrag Basarić, az Óbecsei Gimnázium igazgatója.

Nikola Vučković, az óbecsei Sojaprotein vállalat munkatársa közölte, hogy ez az első projekt, amelyet a cég megvalósított Óbecsén.

– Valóban nagy kiváltság egy olyan vállalatban dolgozni, amely felismeri a társadalmi felelősséget. Az itt tanuló diákoknak lehetőségük lesz élőben is megnézni, elvégezni a különféle kémiai kísérleteket, és a magas színvonalú gyakorlati oktatás hozzájárul az eredményes továbbtanuláshoz is – tette hozzá az óbecsei vállalat munkatársa.

Az Óbecsei Gimnáziumban tovább folytatódnak a beruházások, az intézmény Zöldfás utca felőli homlokzatát renoválják majd a tanulók és a járókelők biztonsága érdekében. A tartományi oktatási titkárság erre a célra mintegy 3,7 millió dinárt biztosított, az önkormányzat pedig további hárommillió dinárt különít el a költségvetési tartalékból.

– Ez a projekt bizonyítja a helyi önkormányzat és a gazdasági szektor szereplőinek eredményes együttműködését. Elégedettséggel tölt el, hogy újabb közös érdekünk van. Az önkormányzat felismerte a további beruházások szükségességét, és örülünk annak, hogy az illetékes titkárság is támogat bennünket – közölte Vuk Radojević, Óbecse község polgármestere.

Nyitókép: Az új tantermet hivatalosan is átadták rendeltetésének (Fotó: Kancsár Izabella)