2023. június 7., szerda

Bővítik a magyar–szerb átkelők kapacitását

A köztársasági parlament ülésnapja délután a kormánytagokhoz intézett képviselői kérdések feltevésével folytatódott.

Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője Goran Vesić infrastruktúraügyi miniszterhez intézett kérdésében arra mutatott rá, hogy megoldást kellene találni a Szerbia és Magyarország közötti Horgos–Röszke 2-es, közúti átkelőjének esetében arra, hogy autóbuszok is használhassák ezt a határátkelőt, tekintettel arra, mekkora forgalom zajlik az autóúti Horgos–Röszke átkelőn, manapság már nem csak ünnepnapokon és hétvégéken.

Mint mondta, a naponta utazók, a határ másik oldalán tanulók és dolgozók sokszor hatalmas tumultusokkal szembesülnek. Az autóbuszok egyszerűen nem tudják tartani magukat a menetrendhez a nagy határon történő átkelés során. Minimális beruházásra lenne szükség ahhoz, hogy a kis átkelőt alkalmassá tegyék az autóbusz-forgalom számára.

Válaszában Vesić elmondta, infrastrukturális szempontból a tetőszerkezet magassága gátolja jelenleg ennek lehetőség, azt növelni kellene a jelenlegi 3,2 méterről. A jelenlegi államközi nemzetközi szerződés sem teszi ezt lehetővé, de mindezen dolgozni fognak.

Minderről, mondta, szó volt a Lázár János építési és beruházási miniszterrel folytatott legutóbbi budapesti megbeszélésen. Az egyik megoldás a béregi átkelő adaptálása, integrált átkelőhely létrehozása lesz a Béreg–Nákófalva–Szerbcsernye gyorsforgalmi útvonal megépítését követően, amely átveszi majd a horgosi átkelő forgalmának jelentős részét. Magyarország is kiépíti addig a szükséges útvonalat és hidakat. Kelebián még egy határt nyitnak, hogy különálló legyen az utas- és a teherforgalom fogadása. Ezzel három nagy átkelő jön létre tulajdonképpen, értékelte a miniszter. Tervben van a horgosi átkelő integrált átkelővé alakítása is.

Nyitókép: Újvári Zsombor felszólalása (Fotó: Képernyőfelvétel)