2023. október 2., hétfő
A második helyezett KétTamás formáció (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az énekelt versek bűvöletében

Németh Viktor budapesti zenész a zentai fesztivál győztese

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az Énekelt Versek XXVII. Zentai Fesztiváljának a versenyprogramját. A versenyen fellépő 8 előadó közül a produkciókat elbíráló Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest), Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest), Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest) és L. Móger Tímea költő, újságíró (Doroszló) alkotta zsűri Németh Viktor budapesti zenészt hirdette ki a fesztivál első díjasának.

Viktor az idén ötödik alkalommal vett részt az énekelt versek zentai ünnepén, és napilapunknak nyilatkozva elmondta, minden évben inspirálja őt a szervezők által megadott kötelező vers, és örül annak, hogy zentai rendezvényen a résztvevő a hozzáértő emberek füle hallatára szabadon és büntetlenül énekelhet el verseket. Hozzátette: ellentétben a legtöbb fellépési helyszínnel, az énekelt versek zentai fesztiválján nem az üzleti szempontok dominálnak.

A produkciókat elbíráló zsűri Németh Viktor budapesti zenészt hirdette  ki a fesztivál első díjasának (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A produkciókat elbíráló zsűri Németh Viktor budapesti zenészt hirdette ki a fesztivál első díjasának (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– Ide eljön az ember, és szabadon elénekelheti azt, amit szeretne – jegyezte meg a budapesti zenész és dalszerző, aki egyébként számos stílusban zenél és komponál (magyar, balkáni, ír és amerikai népzene, pop-rock, blues, világzene stb.). Saját dalain kívül versmegzenésítéseivel és Cseh Tamás dalfeldolgozásaival aratja a legnagyobb sikereket. A Magyar Rádió gondozásában magyar szövegű Bob Dylan-albuma jelent meg Dylanizmusok címmel. Emellett Üzenet, másképp címmel jelentetett meg lemezt, amely erdélyi, sóvidéki költők énekelt verseit tartalmazza. Sóvidékre és Erdély más részeire gyakran jár szerepelni, de rendszeresen játszik Svájcban és Németországban is.

Az idei versenyen fellépőknek L. Móger Tímea vajdasági költőnőnek és napilapunk munkatársának a Tájzeneszó vagy a Negyven felett című költeményét, Petőfi Sándor szabadon választott költeményének megzenésített változatát és egy szabadon választott verset kellett előadnia a Zentai Művelődési Ház kamaraszínpadán.

Tímea napilapunknak nyilatkozva elmondta, szinte díjként élte meg azt, hogy az idei fesztiválon az ő költeményeit kellett megzenésíteniük a fellépőknek, és hozzáfűzte, szerinte az alkotók számára az a legnagyobb elismerés, ha feldolgozzák az alkotásaikat.

Az énekelt versek idei fesztiválján a második helyezést az úgyszintén magyarországi KétTamás formációnak ítélte oda a szakmai zsűri, így fellépési lehetőséget kaptak a Misztrál Fesztiválon is, a harmadik helyet pedig Emy (Gúth Emília) törzsudvarnoki (rock)énekesnő szerezte meg.

A törzsudvarnoki Emy (Gúth Emília) a harmadik helyezést érte el (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A törzsudvarnoki Emy (Gúth Emília) a harmadik helyezést érte el (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az idei fesztivál különdíját a veszprémi Rauscher Géza (RaG) vihette haza.

A résztvevőknek a szokásosnál talán alacsonyabb száma ellenére az idei fesztiválon (is) rendkívül erős mezőny alakult ki, és – ami talán a legfontosabb – zenei stílusok kavalkádját élvezhették mindazok, akik végigkísérték a rendezvényt, amely nemsokára fennállásának 30. évfordulóját ünnepli majd. A díjazottak közül mindenképpen ki kell emelni az egyedüli vajdasági dobogóst, Gúth Emíliát, aki csodálatos hangjával és fellépésével lenyűgözte a közönséget. Jó tudni, hogy Közép-Bánátban is vannak, akik őrzik az igényes (rock)zene fáklyáját, és csak reménykedem, hogy Emy kitartó lesz ebben a küldetésében. Úgyszintén izgalmas, hangulatos produkcióval rukkolt elő a Jóbi Annamária, Molnár István Tamás és Szarka Zsolt alkotta formáció Budapestről, ahogyan a horvátországi Dárdáról érkező Dárda zenekar is. Ez utóbbi előtt le a kalappal, örülhetünk, hogy az egykori tagköztársaságban felfigyeltek a zentai rendezvényre, eljöttek és remélhetőleg jövőre is viszontlátjuk őket.

A horvátországi Dárda zenekar fellépése (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A horvátországi Dárda zenekar fellépése (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az Énekelt Versek XXVII. Zentai Fesztiváljának szombat esti gálaműsorán a fesztivál idei fődíjasát követően a hagyományokhoz híven a budapesti kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes lépett fel, az est vendégeivel: Gryllus Dorka és Simon Kornél színművész házaspárral, vasárnap délelőtt pedig a legkisebbeket örvendeztette meg zenéjével a legendás magyarországi zenekar.

A Kaláka zenekar fellépése Gryllus Dorka és Simon Kornél színművész házaspár közreműködésével (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Kaláka zenekar fellépése Gryllus Dorka és Simon Kornél színművész házaspár közreműködésével (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Nyitókép: A második helyezett KétTamás formáció (Fotó: Gergely Árpád felvétele)