2023. október 1., vasárnap
Gulyás Réka felvétele

Múzeumok éjszakája

Zentán szombaton éjszakába nyúló rendezvénysorozat várta a látogatókat a múzeumban

A Zentai Városi Múzeum, mint minden évben, az idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A hagyományokhoz híven, szombaton a múzeum egész nap, 9-től 23 óráig látogatható volt az érdeklődők számára. Az érdeklődők megtekinthettéka néprajzi kiállítást, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárainak figyelemre méltó kiállítását a képtárban. A délutáni órákban a Rozetta Kézműves Társaság tagjai Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató muzeológus vezetésével gyermekfoglalkozással várták a legkisebbeket a múzeum épületében. Ezt követően a múzeum előcsarnokában kamarakiállítást láthatott a nagyközönség Székely Tibor afrikai útján összegyűjtött tárgyaiból.

– Ilyenkor mindig egészen más a hangulat a múzeumban, ha jönnek a látogatók, valaki mindig fogadja őket és igény szerint tárlatvezetést is tartunk. A kezdetekben, amikor csatlakoztunk a Múzeumok Éjszakája programhoz, óriási érdeklődést tapasztaltunk, hiszen akkor még ez egy teljesen új dolog volt a mi kis közösségünk számára. Azonban az idén is nagy örömünkre szolgált, hogy sokan látogatást tettek hozzánk a nap folyamán. Szeretném kiemelni, hogy számunkra azok a legfontosabbak, akik ilyenkor családostul jöjjenek be hozzánk, mert nagyon fontos az utánpótlás nevelése – mondta a rendezvény kapcsán Pejin Attila, a múzeum vezetője.

Nagy Abonyi Ágnes elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakája alkalmából egy tárlatvezetéssel egybekötött kézműves foglalkozással készültek a gyermekek számára. A néprajzi kiállításon belül is a kendertermesztés volt a legfőbb téma, így a termesztéstől kezdve egészen a kész ruházat elkészítéséig meseszerűen bemutatták a gyermekeknek a régi foglalkozásról összeállított anyagot. Ezt követően pedig gyapjúszálból sodortak, majd ahogy azt régen a köteles mesterek is tették, összeeresztették. Sodrom, sodrom, kettéhajtom technikával készítették el barátság karkötőiket, ez a technika a finommotorika elsajátításának és fejlesztésének egyik legjobb módszere.

Nyitókép: Gulyás Réka felvétele