2023. október 2., hétfő

Megnyílt a zentai Városi Kisgaléria

Egy új művészeti galériával bővült a Tisza-parti város

Pénteken este megnyitották a városháza főbejárata mellett elhelyezkedő Városi Kisgalériát, amely a jövőben különféle típusú és formátumú kiállítások rendezésére lesz alkalmas havi rendszerességgel, és bemutatkozási teret biztosít rangos hazai és külföldi művészeknek, valamint pályakezdő fiatal alkotóknak egyaránt. A megnyitón beszédet mondott Gubik Korina és Kokai Elena, a galéria vezetői, akik hangsúlyozták, hogy mekkora öröm számukra, hogy végre sikerült megvalósítani egy régi vágyukat és saját galériát nyithattak Zentán.
Gubik Korina felhívta a figyelmet arra, hogy abban a pillanatban, amikor a városháza alatti üzlethelyiség megüresedett, ő már akkor elkezdte galériának nevezni azt.
– Éreztem, hogy itt galériát kell nyitni és szerencsére pont egy olyam embert kerestem meg ezzel az ötlettel, aki látott benne lehetőséget. A helyi önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési - Oktatási Központ támogatásának köszönhetően kaptuk el ezt az üzlethelyiséget. Ez egy kamara típusú képgaléria lesz, nem lesznek nagy kiállítások, viszont ez megfelel nekünk, hiszen kevés nagy munkából, vagy sok kisebb munkából folyamatosan bírjuk a kiállításokat cserélni. A terveink szerint 4–5 hetente cserélődnek majd a kiállított alkotások. Úgy hisszük van igény egy ilyen galériára, mivel sok professzionális képzőművész van Zentán. Reméljük, hogy a lakosságnak is tetszik majd és egy állandó közönség alakul ki. A galéria a késő délutáni órákban, illetve szombatonként délelőtt lesz látogatható egyelőre – mondta Gubik Korina.

Babić Danijel alkotásai (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepélyes megnyítón Babić Danijel, újvidéki képzőművész, „A halál leselkedik” című tárlatát láthatták a jelenlévők. Babić Danijel legújabb sorozata festményekből és objektumokból áll (akril vásznon, kirakatbabák, reklámanyagok). A koponya, mint az emberi halandóság jelképe, tűnik ki domináns motívumként, és egy pop-art-os hangulatban figyelmeztet a mulandóságunkra. A tárlat június 28-ig tekinthető meg.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Juhász Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja, valamint Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési - Oktatási Központ megbízott igazgatója.