2023. szeptember 25., hétfő
Adam Tactic Group/Reuters

Prigozsin: Az orosz csapatok bevették Bahmutot

Jevgenyij Prigozsin, a bahmuti ostromban kulcsszerepet játszó Wagner orosz magánhadsereg alapítója bejelentette szombaton, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg szerint ez nem igaz.

Más források nem erősítették meg eddig Prigozsin bejelentését. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a hír nem igaz, az ukrán erők továbbra is harcban állnak Bahmutban.

A Wagner alapítója egy videoüzenetben közölte: szombaton délben teljesen elfoglalták Bahmutot. „Teljes egészében, házról házra bevettük az egész várost" – fogalmazott.

Hozzátette, hogy zsoldoshadseregének tagjai május 25. után kivonulnak a városból, hogy kipihenjék magukat és további kiképzéseken vegyenek részt, Bahmutot pedig átadják az orosz hadseregnek.

Míg kedden Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt mondta, Bahmut „patkányfogó" az orosz csapatok számára, Prigozsin akkor már azt állította, hogy csak néhány utca van az ukránok kezén.

Az egykor hetvenezer lakosú Bahmut a kelet-ukrajnai Donyeck megyében található. A stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.

Nyitókép: Adam Tactic Group/Reuters