2023. szeptember 28., csütörtök
Illusztráció (Unsplash)

Szlovéniában a kormány törölte a kommunizmus áldozatainak emléknapját

A szlovén kormány egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt, kedden késő este visszavonta az előző kormány rendeletét az emléknap kinyilvánításáról, azzal az indokkal, hogy nem volt róla nyilvános és szakértői vita – írja az MTI.

A nemzeti emléknapot Janez Jansa kormánya rendelete el 2022. május 12-én, néhány nappal mandátumának lejárta előtt, amikor már ügyvivői minőségben látta el feladatait.

Az akkori érvelés az volt, hogy a kommunista erőszak több ezer halottat hagyott maga után Szlovéniában 1941 és 1946 között, és további százezreket érintett a kommunista uralom a következő évtizedekben. A dátumot 49 ember, köztük 44 roma meggyilkolásának évfordulója alkalmából választották, akiket a Ljubljanától délre fekvő Iska-szorosban öltek meg 1942-ben.

A szlovén lapok szerint a kormány jelenlegi döntése várható volt, mert a kisebbik koalíciós párt, a Szociáldemokraták (SD) illetékesei a múlt héten kijelentették: a rendeletet hatályon kívül kell helyezni, mivel az leginkább a revizionizmusról szól, és nem tesz semmit az emberek megbékítésére.

Jansa a Twitteren-oldalán úgy jellemezte a döntést, mint a független Szlovénia történetének egyik legundorítóbb és legszégyenletesebb cselekedetét, amely szerinte sérti mindazokat, akik legalább egy szemernyi rokonszenvet éreznek embertársaik iránt.

Nyitókép: Illusztráció (Unsplash)