2023. október 2., hétfő
A díjazottak a zsűrivel és a szervezőkkel (Fotó: Kiss Tóth Máté)

Versünnep Csókán

Szombaton, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében Csókán rendezték meg a magyarországi Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét. A megmérettetésre 50 általános iskolás és középiskolás versmondó érkezett Vajdaság több településéről. Harminc fellépővel az általános iskola alsós korosztálya volt a népesebb, míg a felsősök és a középiskolások összesen húszan voltak.

A versmondók teljesítményét a Versünnep Alapítvány képviseletében Csomor Csilla színművésznő, valamint Verebes Krnács Erika előadóművész és Erdélyi Ilona nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár bírálta el.

Az általános iskolák elsős és második osztályosainak a mezőnyében a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákja, Sóti Luca érdemelte ki az első helyezést, a másodikat pedig Vojnić Mijatovnak, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulójának ítélte oda a bírálóbizottság.

A díjazottak a zsűrivel és a szervezőkkel (Fotó: Kiss Tóth Máté)

A díjazottak a zsűrivel és a szervezőkkel (Fotó: Kiss Tóth Máté)

A 3–4. osztályosok mezőnyében az első helyet Juhász Anna, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákja, és Jurcsák Renáta, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanulója nyerte el megosztva. A második helyezést Farkas Jázmin, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola diákja, míg a harmadik helyezést az úgyszintén zentai Marinkov Tamara, a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulója érdemelte ki. A bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta Menyhárt Boglárkát, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákját.

Az 5–6. osztályos versenyzők közül az első helyezést Szabó Vilmos, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola diákja, a másodikat Majoros Noel, a temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulója, míg a harmadik helyezést Habram Csenge, a csókai Jovan Popović Általános Iskola diákja érdemelte ki. A csókai általános iskola tanulóját, Ágoston Ivetett a zsűri különdíjban részesítette.

A 7–8. osztályosok mezőnyében első helyezettnek Széles Gergő Mátyást, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tanulóját, másodiknak Lovas Jázmint, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákját, harmadiknak pedig Jurcsák Róbertet, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanulóját hirdette ki a zsűri, Szarka Hanna (a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola), Füstös Emma (a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola) és Balunovity Anna (a csókai Jovan Popović Általános Iskola) pedig különdíjas lett.

A középiskolások mezőnyében a megosztott első helyezést Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagja és a zentai Galusz Áron, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanulója érdemelte ki.

A Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének Kárpát-medencei döntőjére, melyet júniusban rendeznek meg Budapesten, a korcsoportok első helyezettjei kaptak meghívást.

Nyitókép: A díjazottak a zsűrivel és a szervezőkkel (Fotó: Kiss Tóth Máté)