2023. június 7., szerda

FRISSÍTETT – Svédország nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált (VIDEÓ)

Szerbia a 24. helyet szerezte meg

Ma este tartották az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyet Svédország képviselője nyert meg. Szerbia a 24. helyet szerezte meg. Összesen 26 versenyző indult a döntőben. 

A győztes dalt itt tekinthetik meg: 

A versenyt az idén Liverpoolban tartották meg. Ez volt a hatvanhetedik Eurovíziós Dalfesztivál, és az Egyesült Királyságban rendezték meg, annak ellenére, hogy a 2022-es versenyt az ukrán Kalush Orchestra Stefania című dala nyerte. Korábban Oroszország ukrajnai inváziója miatt a második helyen végzett briteknek ajánlották fel a rendezés lehetőségét.

Svédország az idei győzelmével hetedik alkalommal lett a verseny legjobbja. Korábban a fogadóirodák is a svéd dalt tartották a legesélyesebbnek. 

Szerbiát Luke Black képviselte: 

A szombat éjszakába nyúló döntőt az északnyugat-angliai Liverpool 11 ezer személyes rendezvény- és sportcsarnokában, a Liverpool Arenában tartották. A döntőre szóló jegyeket 160 és 380 font közötti áron forgalmazták, de a brit kormány rendkívül kedvezményes, 20 fontos egységáron háromezer belépőjegyet ajánlott fel ukrajnai menekülteknek.

Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versengést: ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években. Az idei svéd győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett. Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre – éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott – Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált.

Nyitókép: Tanjug