2023. október 1., vasárnap
ÉRDEKES HONLAPOK

Lacoste, PimEyes, Critical Danger és Nők által tervezve

90 évvel ezelőtt indította el divatmárkáját Jean René Lacoste, legendás francia teniszező és üzletember. Ellenfeleivel szembeni agresszív játéka miatt gyorsan kiérdemelte a „Krokodil” becenevet. A teniszező 1933-ban egy társával együtt alapította meg a La Société Chemise Lacoste elnevezésű vállalatát, amely emblémájának a krokodilt választották. A cég a kezdetekben az általa hordott teniszpólókat gyártotta, a későbbiekben viszont innovatív, fémkeretes teniszütőikkel és egyéb sportruházattal bővítették ki kínálatukat. A https://www.lacoste.com/us/lacoste-heritage internetes oldalon e cég és termékeinek a történelmét kísérhetjük végig a kezdetektől fogva egészen a jelenkorig.

***

Az internet mindinkább egy óriási dzsungel, amiben egyre könnyebb elveszni, illetve egyre könnyebben élhetnek vissza az arcunkról készített fotóval is. Amennyiben kíváncsiak vagyunk arra, hogy mely oldalak használták fel tudtunkkal vagy tudtunk nélkül a rólunk készített fényképet, elég ellátogatnunk a PimEyes (https://pimeyes.com) oldalára, és egy fotót feltölteni magunkról. A mesterséges intelligenciával működő weblap ezután átfésüli az internetet, és kiszűri azokat az weboldalakat, ahol képek szerepelnek rólunk, így elméletileg láthatjuk az összes olyan oldalt, ahol fellelhetőek a fotóink. Egyesek szerint ez egy nagyszerű eszköz lehet a saját képeink internetes használatának ellenőrzésére, míg mások úgy tartják, hogy a fejlesztők az internetes zaklatóknak is teret engednek az oldal üzemeltetésével. A PimEyes ingyenesen is igénybe vehető, de előfizetés ellenében sokkal alaposabb keresést végez, és linkeket is küld minden egyes helyhez, ahol a képek megjelentek – amit kétségkívül sokan jellemeztek hasznos funkcióként, hiszen így könnyen kiszűrhetjük, kik és hol éltek vissza a fényképeinkkel, és utasíthatjuk is a weboldalakat, hogy távolítsák el azokat.

***

Nők által tervezve – Designed by Woman projektum a Stewart Program for Modern Design kezdeményezése, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a világszerte élő tervezőnők sokrétű tevékenységére, ötleteire 1901-től egészen a napjainkig. A https://designedbywomen.org/en/ honlap a Montreali Szépművészeti Múzeummal együttműködve lett elindítva. Ugyanis e múzeumban február 18-ától május 23-áig tekinthető meg a világ legismertebb tervezőnőinek a munkáit bemutató kiállítás.

***

Képzőművészek és animációs művészek online tárlataként indult útjára a PSY-CLONE címet viselő interaktív honlap (https://www.psy-clone.jp/room/february), amelyet megnyitva jelen pillanatban Waboku művésznevet viselő animációs művész, anime rendező Yokai’s Record címet viselő kiállítása tekinthető meg.

***

Critical Danger (https://www.criticaldanger.com) promóciós webhelyen művészek és illusztrátorok és divattervezők pólóterveit tekinthetjük, illetve vásárolhatjuk meg, az ebből származó bevételt pedig a honlap üzemeltetői a fokozottan veszélyeztetett állatok megvédéséért küzdő jótékonysági szervezeteknek utalják át.