2023. október 2., hétfő

Kezdődhet a palántálás

Nehézkes volt a kezdet, de indul az értékesítés Tóthfaluban

A tóthfalusi Barta Péter családi vállalkozásában, Tóthfaluban próbál érvényesülni a konyhakertészet területén. A környékbeliek már jól ismerik a termékeket, amelyek a kezeik közül kikerülnek, mert az interneten is elérhetőek, valamint a közeli piacokon is megjelennek a zöldségeikkel.

A negyvenéves fiatalember a szülőkkel és a feleségével választotta ezt a verejtékes munkát, ami sok erőfeszítést igényel, és ahogy elmondta, nem is hálás munka. Tizenkét éve foglalkozik ezzel az ágazattal, és biztosak lehetünk benne, hogy Tóthfaluban most már nincs olyan, aki ne ismerné.

Nemcsak a település nagysága miatt, hanem tudjuk jól, a jó bornak nem kell cégér. A jó termelőnek sem kell a reklám, persze nem árt, de a legjobb reklám az áru minősége. Faluhelyen mindig is szokás volt konyhakertet gondozni, de míg régebben egymás között cserélték és gyűjtögették a földbe kerülő magokat, addig mára ez annyiban változott, hogy a falusi ember is inkább megveszi a palántát, amivel az esetek többségében biztos lehet, hogy termést is hoz. Nem kell azon töprengeni, hogy vajon kikel-e a mag, vagy megmarad-e, hanem a kész kis növénykét már egyszerűbb a termésre bírni, bár ezt is gondozni kell. Mint minden esetben, a sikerhez itt is odafigyelés és munka szükségeltetik, de már egyszerűbb a palántával bíbelődni, ami Bartáéktól kerül ki sok esetben, illetve kerül a tóthfalui és környékbeli termőföldekbe, kis vagy nagyobb kertekbe.

– Tizenkét éve foglalkozom a kertészettel, amióta a feleségemmel megismerkedtem – mondta a gazdálkodó. – Úgy gondolom, nagy fába vágtuk a fejszét, mert akkor, amikor ebbe belekezdtem, még nem láttam át teljesen, hogy mi mindennel jár a kertészet. Bárki szeretne most hozzákezdeni, tudnia kell, hogy reggeltől estig tartó munkával, sőt éjszakázással jár – magyarázta Barta Péter, akinek a négyéves kisfia is ott jár-kel a palánták között, mert most a palánták nevelése és értékesítése az időszerű. Náluk több fajta is elérhető, háztól is lehet náluk venni, valamint megrendeléssel és piacon is be lehet tőlük szerezni.

– Ahogy azt a vásárlóink már megszokhatták, idén is több fajta paradicsomunk van, bokros, fürtös és koktél, ugyanakkor paprikák, édes és erős, valamint padlizsán, zeller és uborka is – mondta a gazda, aki fóliasátorban neveli a palántákat, de még így is fontos tényező az időjárás.

– Az idei tél nagyon enyhe volt, de ez a fejlődésben nem mutatkozott meg a palántákon. Voltak hideg periódusok, amikor stagnáltak a növekedésben. Mi azt szeretjük, hogy amikor hideg van, akkor tényleg legyen hideg, akkor tudjuk mi is irányítani a növények fejlődését, így egy kicsit nehézkes volt, több odafigyelést igényelt a kinevelés – mondta Péter, akitől afelől is érdeklődtünk, hogy milyen a kereslet.

– Legfőképp a folyós, magas szárú fürtös paradicsom a kelendő, de az elmúlt években az emberek áttértek a bokros, alacsony szárúakra is, ami kevesebb munkát igényel, nem kell kaccsazni, amit nem is tud mindenki, de szakmai tanácsokkal is ellátjuk a vevőinket, ha igénylik – mondta Péter, aki szerint a kereslet bővül.

– Vásárló hozza a vásárlót, híre megy, ha valami jó minőségű, és ez számunkra nagy örömöt és elégedettséget jelent. A palánták felvásárlási árát illetően nem lehet dicsekedni, mert minden drágul, majd később mutatkozik meg, hogy az idei évben milyen lesz a mutató – tudtuk meg a tóthfalui termelőtől, aki most a palántákat, később pedig a friss zöldségeket értesíti a környéken.