2023. október 2., hétfő
Telecski Elvira elismerést ad át Zsidai Erzsébet helyi szervezőnek (Lakatos János felvétele)

Kézimunkák és gyűjtemények

Sok látogató és fejlődőképes kiállítók jellemezték az idei, 51. MIRK kiállítást

Az 51. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás, a MIRK ünnepélyes zárórendezvényén kiosztották a díjakat, elismeréseket. A kiállítás hétfőtől péntekig volt megtekinthető a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola tantermeiben. Ez alatt az egy hét alatt számos látogatót vonzott, és kiállítóból is akadt bőven. Telecski Elvira, a MIRK elnöke sikeresnek értékelte az idei rendezvényt, és elmondta, hogy számos oklevél és elismerés talált gazdára.

– Mind a házigazdák, mind a magam részéről azt mondhatom, hogy nagyon látogatott volt a rendezvény. Összesen 1530 oklevelet nyomtattunk ki, ebből első helyezés 838, második helyezés 286, harmadik helyezés pedig 94. 189 munka kapott nívódíjat, és 4 személy részvételi oklevelet.

Számos látogatót és kiállítót vonzott az idei MIRK (Lakatos János felvétele)

Számos látogatót és kiállítót vonzott az idei MIRK (Lakatos János felvétele)

A kiállításon 239 festmény szerepelt, és 84 gyermekmunka, valamint 238 gyermekrajz, ami a rajzpályázatra készült. A mennyecskekötény-pályázatra 34 munka érkezett, amiből 6 lett nívódíjas, 14 első helyezett, 9 második és 5 harmadik. A jövő évi pályázati témánk a drapéria lesz, ami bármilyen technikával készülhet – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy fejlődést tapasztaltak a beérkező kézimunkák terén.

– Évről évre jobb minőségű kézimunkák készülnek, viszont a gyűjtőkre a hullámzó teljesítmény a jellemző. Volt olyan év, hogy részt vettek, volt olyan, hogy nem, viszont az idén szép számban állítottak ki gyűjteményeket. A korábbi évekhez képest a csipkékből, horgolásokból több munka érkezett, a csoportok többsége pedig hímzést hozott a kiállításra – fogalmazott Telecski Elvira, majd azt is elárulta, hogy a jövő évi MIRK-nek még nincs házigazdája, de folynak a tárgyalások több településsel is.

Nyitókép: Telecski Elvira elismerést ad át Zsidai Erzsébet helyi szervezőnek (Lakatos János felvétele)