2023. október 2., hétfő

Költészetnapi online versek

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület keretén belül működik a Podolszki Versmondó Kör. Általános iskolás szavalók alkotják a kört, és Barta Júlia vezeti a csoportot, ő foglalkozik a gyerekekkel. Az idén harmadik alkalommal készítettek online verses összeállítást a költészet napja alkalmából. Barta Júlia ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy az egész a járvánnyal kezdődött.

– A Covid ideje alatt jött az ötlet, mivel műsort nem lehetett készíteni, és a munka is úgy folyt a csoporttal, hogy hozzám jártak hármasával. Ennek ellenére nagyon szépen haladt a felkészülés, és azon gondolkodtunk, hogyan lehetne valahogy megoldani, hogy a helyzet ellenére is szerepelni tudjanak. Ekkor jött az ötlet, hogy videóra vesszük, és Hajvert Ákos vállalta, hogy elkészíti a felvételeket. Műsor híján ezzel készültünk a költészet napjára. De végül is nagyon jól sikerült a dolog, és olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy máskor is csináljunk ilyet, mert elnyerte az emberek tetszését – mondta el Barta, majd arról is szólt, hogy azóta is készítenek online produkciót. Az idén harmadik alkalommal forgattak, és 11 ifjú versmondó vett benne részt. A versmondó kör vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy idén a versválasztás is adta magát, hiszen Petőfi-év van, így minden szavaló egy-egy Petőfi-verssel készült.

– A videókon szépen nyomon lehet követni, hogy hogyan fejlődtek a gyerekek ez alatt a három év alatt. Ákos is sokat fejlődött, mert nagyon ötletes kis videófelvételek készültek. Ez ismét nagy élmény volt a gyerekeknek, bár én úgy vagyok vele, hogy az élőbeszéd, a versmondás és a versenyek pótolhatatlanok. Igaz, az utóbbi időben sok versenyen vettek részt, volt alkalmuk kipróbálni magukat, így megmaradt az online szereplés is. Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget a művelődési egyesületnek és a segítséget Hajvert Ákosnak. Nagyon sok munka volt vele, de a gyerekek nagy örömmel vettek részt benne – mondta el Barta, majd hozzáfűzte, hogy jövőre is el fogják készíteni a költészetnapi online produkciót, mivel a gyerekek szívesen csinálják, és az emberek tetszését is elnyerte.

A költészetnapi 11 online szavalat megtalálható a művelődési egyesület YouTube-csatornáján, valamint a hozzájuk vezető linkek az egyesület Facebook-oldalán.