2023. október 2., hétfő
Lakatos János felvétele

Több mint hobbi

Kishegyesen megnyitotta kapuit a MIRK – Az idén is számtalan kiállító érkezett a kézimunkázók és gyűjtők kiállítására

Az eseményről készült fotógalériát ITT tekintheti meg. 

Tegnap délután a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tornatermében megnyitotta kapuit az 51. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás, a MIRK. A számos hazai és külföldi kézimunkázót, kézművest, festőt és gyűjtőt felvonultató rendezvény péntekig tekinthető meg 9 és 18 óra között.

Az ünnepi megnyitón a kishegyesi önkormányzat nevében Marko Lazić polgármester és Sándor István alpolgármester köszöntötte a kiállítókat és a vendégeket. A kiállítást dr. Szőke Anna néprajzkutató méltatta, felszólalt Zsidai Erzsébet helyi szervező és Telecski Elvira, a MIRK elnöke. A rendezvényt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitotta meg.

Az idei MIRK igen sokszínű, több mint 45 tematikával foglalkoznak a kézimunkázók – mondta el a médiának Telecski Elvira, a MIRK elnöke.

– Rengeteg festő vesz részt az idei kiállításon, és gyűjtőink is vannak. Összesen 57 kiállítócsoport érkezett Magyarországról, Horvátországból, Vajdaságból és Dél-Szerbiából. 1970-ben, amikor a Bada házaspár elindította ezt a rendezvényt, inkább a gyűjtők seregszemléje volt, s évekkel később csatlakoztak a kézimunkázók is. Elmondhatom, hogy bővülünk, minden évben új csoportok jelentkeznek, s nagyon örülök annak, hogy fiatalodnak a kiállítók – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy minden egyes kiállított tárgyat szakzsűri nézi át, és értékeli.Első, második és harmadik díjat osztanak ki, valamint az arra érdemes munkák nívódíjat kapnak. Az idei év újdonsága a menyecskekötény-pályázat, amit szintén szakzsűri fog elbírálni. A megmérettetésre 43 kötény érkezett – mondta el az elnök.

Fontos kiállítani az otthon rejlő értékeket, hogy egy helyen meg lehessen nézni őket – fogalmazott Zsidai Erzsébet helyi szervező.

– Az ilyen rendezvényeknek fontos eleme a tapasztalatcsere a kiállítók között. Emellett a megmérettetés része is lényeges, mert a kézimunkázó így megtudhatja, hogy hol a helye a kézimunkázók népes közösségében. Ezen a MIRK-en nem kötelező a minősítés, aki szeretné megmérettetni magát, az megteheti, de aki csak meg akarta mutatni, hogy mit készít, az is kapott erre lehetőséget – mondta el Zsidai.
Dr. Szőke Anna évek óta résztvevője a MIRK-nek, és több éven át zsűrizett is. Meglátása szerint a rendezvény azért fontos, mert az emberek kifejezhetik magukat alkotásaik által.

– Az itt megjelent személyeket egy belső hajtóerő készteti arra, hogy alkossanak. Sokféle lehetőség van erre, és a MIRK-ben is ez a sokszínűség a legszebb. Az itt kiállított tárgyak a személyek megnyilvánulási formáit juttatják kifejezésre. Minden emberben él egy olyan, hogy megmutatom, mit tudok. Az már egy más kategória, hogy ezt sokféleképpen lehet értékelni. Én már nem vállalok zsűrizést, mert nagyon szigorú voltam a hitelességet illetőleg. Ma már nem lehet ilyen szigorúan venni, mert ezek az emberek örülnek annak, hogy megmutathatják, mit tudnak alkotni – mondta el a néprajzkutató.

Nyitókép: Lakatos János felvétele