2023. szeptember 25., hétfő
Szilágyi László, a magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület leköszönő elnöke (Vidács Hajnalka felvétele)

Munkaakciók és vadászat

Évértékelő közgyűlést tartott a magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület

A magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület pénteken este tartotta meg évértékelő közgyűlését a helyi vadászotthonban. Szilágyi László, az egyesület leköszönő elnöke elmondta, hogy egyesületüknek harmincegy tagja van, akik az elmúlt évben, a vadászatok mellett, több munkaakción is részt vettek.

– Feltöltöttük és karbantartottuk a vadak etetőit, gondoztuk a vadászotthon körüli területet, füvet vágtunk, fásítottunk, valamint a felújítási munkák során besegítettünk, mindenki ott és abban, amiben tudott. Vadásztunk a kártevőkre is, a sakálokra, mert számuk nagyon megnőtt az utóbbi időszakban, és folyamatosan tizedelik a fácánok és a nyulak populációját, valamint a rókákra is vadásztunk, mert azzal, hogy apróbb testű, esetleg mérgezett állatokat fogyasztanak, a betegségek hordozóivá válhatnak, és ezért kockázati tényezőkként kell rájuk tekintenünk – sorolta Szilágyi László.

Az egyesületnek 3400 hektárnyi vadászterülete van. Az elnök beszámolójából kiderült az is, hogy a vadászat szigorú szabályok szerint történik, és még mielőtt bármilyen vadat kilőnének, engedélyt kell kérniük a minisztériumtól.

– Amikor fel akarjuk mérni, hogy egy parcellán hány egyedünk van egy-egy fajból, akkor meghajtjuk őket. Mindenki, akinek a jobb keze mellett elszalad például egy nyúl, az számolja. Az adott területen számolt nyulakat átvetítjük egy százhektáros területre, és a minisztérium ez alapján adja meg a kilövési számokat. Tehát nem úgy működik a dolog, hogy gondolunk egyet, és elmegyünk vadászni, mert ezzel magunknak és az állományban is károkat okoznánk – hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette, hogy az utóbbi időben a vadászturizmus is fellendülőben van, és minden évben öt-, illetve hatezer eurós hasznot hoz az egyesületnek.

Az utóbbi években több felújítás is történt a vadászotthon területén. Az MNT és a Prosperitati Alapítvány támogatásával befedték a teraszukat, és a kilőtt vaddisznók tárolására szolgáló hűtőházuk egyedinek és impozánsnak tekinthető a környéken.

– A múlt évben a fűtés korszerűsítésére és az épület újrafestésére fektettük a legnagyobb hangsúlyt – zárta gondolatait Szilágyi László.

Nyitókép: Szilágyi László, a magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület leköszönő elnöke (Vidács Hajnalka felvétele)