2023. június 5., hétfő

Orbán Viktor: reális veszély a világháború

A magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás, jelentette ki a magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: miután egyre újabb és nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket és a Nyugat egyre modernebb eszközöket bocsát az ukránok rendelkezésére, ezért meggyőződése, hogy a világháború veszélye nem irodalmi túlzás. Hozzátette: amikor azt mondják európai és amerikai vezetők, hogy ha ez így megy tovább, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba, akkor ez első hallásra hihetetlenül túlzónak tűnik, de ez reális veszély ebben a pillanatban.

A kormányfő hangsúlyozta: a háború egyre véresebb és brutálisabb, ugyanakkor a béke mellé álló európai országok és vezetők száma egyáltalán nem növekszik. Ezzel szemben az európai emberek elindultak a béke irányába, ahogy nő az áldozatok száma úgy fordulnak az emberek egyre inkább a tűzszünet és a béketárgyalások irányába.

Nyitókép: Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)