2023. május 30., kedd

Görögországban olcsóbb a lakás, mint Szerbiában

Az elmúlt három évben a hazai polgárok tömegesen vásároltak ingatlant kisebb településeken, mert a nagyobb városokban magasabbak az árak. Éppen ezért nem meglepő, hogy a polgárok egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy megtakarításaikat külföldi ingatlanokba fektetik be – például Görögországban, Olaszországban, Horvátországban, Montenegróban, Spanyolországban, Törökországban, írja a Szerbia Rádió és Televízió.
Az elmúlt néhány évben a szerbiai polgárok több ezer ingatlant vásároltak Görögországban, és legtöbbször olyan helyeken, ahol korábban nyaraltak. Az ingatlanügynökségeknél dolgozók elmondása szerint nincs pontos adat arról, hogy hány lakást és apartmant adtak el, de hangsúlyozzák, hogy az érdeklődés egyre nő.

Csak tavaly a szerbiaiak álltak a Görögországban ingatlant vásárló külföldi állampolgárok listájának élén.
– Függetlenül attól, hogy az elmúlt három évben az ingatlanárak emelkedtek Szalonikiben, 50.000 euróért még mindig lehet venni egy 50 négyzetméteres lakást. A szerbiai polgárok főleg a tengerparti ingatlanok iránt érdeklődnek. Görögországban nem négyzetméterenként árulják az ingatlant, mint Szerbiában, hanem attól függően, hogy milyen régi az épület, milyen messze van a tengertől, hány emelet van, felújításra szorul-e vagy sem – mondta Milka Savić, egy ingatlanügynökség munkatársa.
Szerbiában az elmúlt években egyre több luxusingatlan épül, ami más lakások árát is megnöveli.
– A piaci árak emelkedése ellehetetleníti az ingatlanárakhoz képest lényegesen alacsonyabb jövedelmű átlagpolgár számára, hogy ingatlant vásároljon. Ezeket főleg a tehetősebb polgárok teszik, akiknek van elegendő pénzük ahhoz, hogy ingatlant vegyenek – közölte Duško Bodroža közgazdász.

Nyitókép: portfolio.hu