2023. június 5., hétfő

Egérút és segítség a döntés előtt

Miért érdemes az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumba járni?

Nemsokára döntést kell hozniuk a nyolcadikosoknak: hol és mit tanuljanak tovább? Újvidéken öt iskolában lehet magyarul tanulni, az egyik közülük a Svetozar Marković Gimnázium, amelynek elsődleges célja, hogy felkészítse a diákokat a továbbtanulásra. Itt a kötelező tantárgyak mellett választható tárgyak is vannak, számos szakkör közül válogathatnak a diákok. Az egyik legnépszerűbb az újságírás, mivel a magyar tagozatnak saját iskolaújságja is van, amelyet a tanulók írnak. Évente egyszer jelenik meg. Természetesen a szerb nyelvű szakkörök is nyitottak a magyar diákoknak, így többen járnak kórus-, zenekari- vagy színjátszóköri próbákra.

 – Azt szokták mondani a diákjaink, hogyha eddig nem tudtak, a gimnáziumban megtanultak tanulni. Ez jellemzően a negyedik osztályra érik be. A gimnázium a továbbtanulásra készít fel, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a diákjaink nagy része az Újvidéki Egyetem valamelyik karán folytatja a tanulmányait  – mesélte Kovács Smith Edit, magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő, aki épp egy versenyfelkészítőre sietett, mivel a tehetséges diákokkal emelt szinten is foglalkoznak a gimnáziumban.

 – Az iskolában hangsúlyt fektetnek a nyelvekre, ami szerintem előny. Négy nyelvet is tanulunk, angolt, németet, szerbet, és természetesen magyart. A középiskola után Újvidéken szeretném folytatni a tanulmányaimat, ahol valószínűleg szerbül kell majd tanulnom, de nagyon jó szerbtanárnőnk van a gimnáziumban, úgy érzem, jó alapot kapunk itt  – mondta Bancsi Kata harmadikos tanuló.

 – Az általános iskola után még nem tudtam szakmát választani magamnak, a gimnáziummal pedig négyévnyi egérutat nyertem a döntés előtt. Igazság szerint három év után is nehéz helyzetben vagyok, mert sok mindennel foglalkozunk a gimnáziumban, és minden érdekel  – mesélte Kocsi Zoltán Márk, aki szintén harmadikos.

Halász Előd második osztályos, hasonló okból választotta a gimnáziumot, de lassan kezdenek körvonalazódni a jövőbeli tervei.

 – Egy viszonylag új szakirány felé húz a szívem, a bioinformatika iránt érdeklődök. Ez a biológia és az informatika keveréke, leginkább a robotikában használják. De emellett gondolkodom az egészségügyi és a jogi fakultáson is – mondta Előd.

A Svetozar Marković Gimnázium másodikos és harmadikos tanulóinak egy része (Fotó: Albert Éva)

– Az iskolában nagyon jó a hangulat, szeretem az osztályomat. Sok barátom ide jár, ez is közrejátszott abban, hogy ide iratkozzak be – mesélte Gyülvészi Karolina, aki szintén másodikos.

Velisek Hunor is a másodikosok osztályát erősíti.

 – Tetszik, hogy a gimnáziumban nemcsak egy dolgot tanulunk, hanem egyenlően vannak természet- és társadalomtudományi tárgyaink. Ezáltal rájöhettem arra, hogy az előbbiek engem jobban érdekelnek, így könnyebb lesz a választás a továbbtanulással kapcsolatban – véli Hunor.

 – Nagyon jók a szakköreink. Én a pszichológia szakkörre járok, ahol szabadon gondolkodhatok, és a csoport vezetőjével átbeszéljük az általunk feltett kérdéseket. Ami a továbbtanulást illeti, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Tanszékén gondolkodok – mondta Gyülvészi Réka.

A tanulás mellett természetesen nem maradhat el a szórakozás sem, így az iskolában kirándulásokat és olyan ünnepségeket is szerveznek, mint a gólyaavató.