2023. május 30., kedd

A siker arcai

Máriás Endre könyvbemutatója Újvidéken

Szerda délután Máriás Endre legújabb, A siker arcai – A mindennapok harcai című könyvének bemutatója volt a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházának tanácstermében. A szerző a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és a Magyar Újságírók Egyesületének elnöke. A szerzővel Fodor István, a kötet szerkesztője és Homolya Horváth Ágnes, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztője beszélgetett. A gyűjtemény létrehozásának ötlete 2015-re nyúlik vissza, amikor az Újvidéki Rádióban elindult A siker arca című sorozat, amely immár a 400. adásnál tart.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A könyvbemutatón többek között jelen volt Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója, Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Ökrész Rozália köztársasági parlamenti képviselő is. A szerző elmondta, hogy az elképzelés az volt, hogy a műsorokban olyasmiről beszélgessenek, amiről a hétköznapok során nem szoktak beszélgetni. – Olyan beszélgetések, amelyekben nincs közhely vagy irányítottság, hanem valódi emberi gondolatok, olyan személyektől, akiknek munkája példaértékű. Ezek tehát inkább beszélgetések, mintsem interjúk – mondta.

A kötetben szereplők mind kemény munkával értek el sikereket. Ezért elsősorban a fiataloknak szólnak ezek az írások, arra tanítanak, hogy nem a látvány és a celebvilág az, ami követendő, hanem ezek a személyek. – Mert eredményt csak úgy lehet elérni, ha keményen megdolgozunk érte – véli Fodor István, a kötet szerkesztője, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az újságíró mindenhez ért; divatos humorral és jókora (ön)iróniával élve azt mondanánk, hogy mindenhez is ért. Tárgyilagosabban úgy fogalmazhatnánk, hogy „mindenhez” ért valamicskét – a szakterületéhez nyilván jól –, mert a munkája során az élet sok-sok részén ismereteket szerez, rendszerint többet, mint amennyit átad az olvasónak. Előtte pedig ismereteket gyűjt a riportokhoz, interjúkhoz, jegyzetekhez, kommentárokhoz… A jó újságírónak van világszemlélete, meggyőződése, de legalább érvekkel alátámasztható véleménye a történésekről. A sokfajta követelmény híján kérdezni sem igen tudna, nemhogy kiálljon meggyőzni igazával az olvasót, hallgatót, nézőt – olvashatók a kötet előszavában Fodor István szavai, amelyek így folytatódnak: Amikor valaki jártasságának a bizonyítására megjegyzi, hogy „fél életemet ezzel töltöttem”, Máriás Endre hozzátehetné, hogy ő a negyven évének több mint a felét, hiszen már gimnáziumi évei alatt foglalkozott újságírással, aztán eljegyezte magát a rádiózással, és nem is hagyott föl vele, amellett, hogy időközben főszerkesztője lett a Képes Ifjúságnak, rovatokat szerkesztett, jelenleg pedig a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, amellett, hogy a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének az elnöke. Az olvasó és a rádióhallgató számára mégis az a legfontosabb, hogy újságíróként továbbra is átad üzeneteket, továbbgondolható gondolatokat és élményeket. Írásai sosem hivalkodóak vagy szenzációhajhászok, akár világhírű tudóssal, hírneves színművésszel, zenésszel vagy éppen a periférián élő tanyavilágmentőkkel beszélget. Hozadéka bizonyosan mindegyiknek van az olvasó számára, miként a szerző számára is. Enélkül a hivatás csakhamar unalmas és terhes szakmává válna – olvashatók az új kiadvány előszavában.

Az eseményről készült képgalériát ITT tekinthetik meg. 

Nyitókép: Ótos András felvétele