2023. május 30., kedd

Mennyi az átlagbér a közép-bánáti körzetben?

A közép-bánáti körzet nettó átlagkeresete januárban 69.832 dinárt tett ki, közölte a napokban a Köztársasági Statisztikai Hivatal. Az elérhető adatok alapján térségünkben a legtöbbet keresők a nagybecskereki munkavállalók voltak, akiknek az adó- és a járulék nélküli átlagkeresete 77.381 dinárt tett ki.

A hivatal további adatai szerint a januári bérezések tekintetében Bégaszentgyörgy önkormányzata következik, ahol átlag 70.441 dinárt kerestek a munkavállalók, míg a magyarcsernyei községben 68.769 dinárt. A szécsányi községben 68.016 dinárt tett ki az átlagfizetés, a legkevesebbet pedig a törökbecseiek keresték, átlagban mindössze 64.553 dinárt.

A közép-bánáti körzetben és Nagybecskerek városában is tehát az átlagfizetés az országos átlag alatt van, Szerbiában ugyanis az adók és járulékok nélküli átlagkereset januárban 82.769 dinár volt.

Hazánkban az idei januári mediális nettó fizetés 62.964 dinárt tett ki, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak csak az ötven százaléka kereste meg az átlagbért. A közgazdászok egyetértenek abban, hogy Szerbiában a bérek legjobb mutatója a mediális bér, mert ebbe beleszámítják azokat a munkáltatókat is, akik elektronikusan kitöltött nyomtatványt nyújtottak be a kiszámított bérekkel az adóhivatalhoz. Ide tartoznak a munkaviszonyban foglalkoztatottak munkabérei, valamint a munkaviszonyon kívüli, azaz az ideiglenes, a szezonális, az alkalmi munkákra kötött munkabérek is.

A statisztika nem tartalmazza a munkaszerződésen alapuló díjakat és minden olyan díjat, amely után nem kell adót és járulékot fizetni.