2023. május 30., kedd

Nagycsaládosház Magyarkanizsán

A Kuckó terjeszkedni szeretne, végre otthonra lelni

A magyarkanizsai Kuckó Nagycsaládosok Egyesülete az utóbbi időben egyre többet hallat magáról. Akcióik, programjaik és segítő tevékenységeik hangot kapnak a városban, az egész községben ismerősen cseng a nevük, és nem csak a nagycsaládosok körében. Sziveri Nikoletta nem is olyan régóta elnök, de már nagyon sok megvalósult és megvalósulásra váró ötlete van. Ő maga is nagycsaládos, négygyermekes édesanya harmincéves kora ellenére.

Mióta vagy a nagycsaládosok egyesületének elnöke, és milyen megfontolásból vállaltad el ezt a megtisztelő, de nagy munkával járó feladatot?

– Már több éve, 2018-ban vettem át az egyesületet, akkor huszonhét családdal, akik tagok voltak a Kuckóban. Az egyesület már régebb óta létezett, de a korábbi elnök már nem tudta vállalni, kevesebb programszervezésre jutott idő, így amikor felkértek, szívesen elvállaltam, bár kezdetben nem voltam benne biztos, hogy győzni fogom erővel és idővel, de igyekszem a legjobb tudásom szerint végezni, mert úgy gondolom, tennünk kell a nagycsaládosokért, és eredményeket kell felmutatnunk.

Az elnök maga is nagycsaládos. Milyen az élet egy nagycsaládban?

– Négy gyermekem van, korban közel egymáshoz. Egy nagycsaládban élni, nem is tudom, mi a legmegfelelőbb kifejezés, de talán úgy fogalmaznám meg, hogy szórakoztató. Nem unatkozik soha senki, az egész nap tevékenyen zajlik. Nehéz is, költséges is, viszont nagyon szép.

A Kuckó a nagycsaládosokat anyagilag is segíti?

– Kimondottan pénzbeli támogatásra nincs lehetőségünk, de például tartós élelmiszert, ruhát többször is osztunk, és ez is nagy segítség a többgyermekes családnak. Karácsonykor például nemcsak egyesületi családhoz látogattunk el, hanem a tudomásunkra jutott, szerény körülmények között élő családoknak is segítettünk.

Huszonhét családdal alakult meg annak idején a Kuckó. Mit mutatnak most a számok?

– Most negyvenkét családunk van, ahol százhuszonhét gyermeket számlálnak. Három és annál több gyermekkel élőket nevezünk nagycsaládnak, de nálunk egy-két gyermekkel is lehet csatlakozni, vannak olyan tagjaink is.

Milyen programokat szerveztek?

– Voltak ruhaosztások, kézművesprogramok, családnapok, amit tavalyelőtt indítottunk be. Ez például annyira jól sikerült, hogy ötszáz–hatszáz személy megjelent és részt vett a vásártéren lezajlott szabadtéri programokon. Ebből hagyományt teremtünk, hiszen igény van rá. Teljesen ingyenes volt, mindent az egyesület fizetett. Jótékonysági bálokat is rendezünk, továbbá az ünnepkörökhöz illő eseményeket, ahol a gyerekek meg is örvendeztetik szüleiket a fellépésükkel. Most a jobb idő közeledtével palacsintasütést tervezünk a szabadban, továbbá szeretnénk a nyugdíjas pedagógusokat is megszólítani, hogy kapcsolódjanak be a munkánkba, szervezzünk együtt mesedélutánokat, ugyanakkor a nyugdíjas nővérek és nőgyógyászok jelenlétére is számítunk, akik egészségügyi témában tartanának majd előadásokat.

n Melyek a közeljövő programjai?

– A hétvégén lesz a jótékonysági nyuszibálunk, ami félbatyubál, az ételt mi, az italt pedig a résztvevők biztosítják. Több mint nyolcvan, értékes tombolafelajánlásunk is van, ennek összegét pedig majd a gyerekek húsvétjára fordítjuk, amikor tojáskeresést tartunk a nagyparkban. A nyáron most először pedig beindítjuk a nagycsaládostábort két korosztályban, a nagyoknak ottalvósra tervezzük. Kaptunk egy felajánlást nagy örömünkre egy látványtanyáról Ilonafaluból, ahol majd meg tudjuk tartani a tábort.

n Mit igényelnek a nagycsaládosok, milyen támogatást?

– Azt tapasztaljuk az utóbbi időben, hogy leginkább a tartós élelmiszerekre van szükség. A magas árak miatt és az éhes szájak sokasága miatt erre van a leginkább szükség a nagycsaládoknál. Ezenfelül a délutáni programokra is nagy az igény, ezért is szeretnénk minél hamarabb egy nagycsaládosházat létrehozni, ahol délutáni, hétvégi foglalkozásokat is rendezhetnénk a gyerekeknek, kicsit felszabadítva ezáltal a szüleiket.

n Hogy képzelitek el a nagycsaládosházat?

– Nagyon sok az üresen tátongó üzlethelyiség Magyarkanizsán, vagy épp a lakatlan ház is. Olyanra lenne szükségünk, amit mi mint egyesület birtokba is vehetnénk, és ott lehetne a székházunk, az eseményeink helyszíne, a találkozóhely, a közösségi tér, mivel minden alkalommal, minden rendezvénynél, összejövetelnél keresgélnünk kell a helyszínt. Ez persze a tevékenységeink körét is bővíthetné, aminek nagyon örülnénk.

n Aki segítene ebben, vagy csatlakozna a Kuckó Nagycsaládosok Egyesületéhez, hogy teheti ezt meg?

– Szeretettel várunk a tagokat is, ugyanakkor a segítség is jól jön, csak keressenek fel bátran, akár személyesen, akár a Facebookon. A község minden településéről várjuk az aktív, tenni akaró embereket, mert nagy családban élni jó!

Nyitókép: Sziveri Nikoletta