2023. május 30., kedd

A barackban bíznak

Horgoson még termelnek, de egyre több a gond

A horgosi Faragó Imre a fiával együtt mintegy harminchektárnyi területen gazdálkodik. A földeken gyümölcsfákat telepítettek már régen, ebből az elöregedett fákat a tél folyamán kiszedték, de természetesen még így is sok maradt, amitől a szebb jövőt várják. Jelenleg a barack van a téma középpontjában, hisz nemcsak a termesztők, hanem az egy-két fával rendelkezők is nézegetik, főleg a háziasszonyok és a pálinkakedvelők, hogy mennyi termés ígérkezik idén. Faragóéknál másfél hektáron van őszibarack-ültetvény a horgosi határban, ami kiváló homokos, a gyümölcsöknek jellegzetes ízt adó termőtalajon fekszik. Almából nyolchektárnyi van, ahol szintén a tél folyamán ritkították a nem termőket.

– Az elmúlt két év folyamán Horgos területén, a homokos térségen elkeserítően sok gyümölcsöst felszámoltak. Ez annak tulajdonítható, hogy rendkívül rossz helyzetbe került a gyümölcstermesztés. Az értékesítés sem olyan már, mint egykor, az árak is stagnálnak, az időjárási viszontagságokról meg ne is beszéljünk – mondta a gazda. – A csonthéjasokat az elmúlt két évben a fagykár tizedelte meg jelentős mértékben, az almával is nagy a baj, mert megszűnt az orosz piacra való kiszállítás, a hazai piac pedig nem tudta elnyelni ezt a mennyiségű almát, így mondhatom, hogy a kereslettel is baj volt, meg az árral is, ami nem volt rentábilis – mesélte Faragó Imre. Az aktuális munkákról elmondta, hogy az őszibarackot metszik, az alma metszése kész, az első permetezés az almánál megvolt, az őszibaracknál pedig már a második is. – Réz és kén alapanyaggal kezdtünk permetezni, az almánál pedig már a monília ellen is védekezni kellett – folytatta a termelő, aki bizakodó a termést illetően.

– Egyelőre bizakodunk, jó állapotban vannak az őszibarackok. Szépen kezdenek virágozni, ez szemmel látható, és örömre is ad okot. Amennyiben nem lesz fagykár, akkor örülhetünk, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az elmúlt két év tapasztalata mit mutatott. Nem borúlátás, csak realitás és tapasztalatokon alapuló megfigyelés, hogy a hosszú, enyhe tél után áprilisban egy-két fagyos éjszaka képes elvinni az egész termést. Még ez is benne van a pakliban – mutatott rá Faragó Imre, aki azt is elmondta, a csapadék sem ártana, annak ellenére, hogy valamennyi még van a talajban. Az őszibarackkal kapcsolatban reménykedő.

– A Magyarkanizsa községben lévő baracktermés nem olyan jelentős, ezért bízunk abban, hogy ha a termés jó lesz, az értékesítésével sem lesz gond, mint ahogy a korábbi években sem volt. A gyümölcstermesztés napjainkban nem kifizetődő – mondta Faragó Imre, aki ennek ellenére töretlenül, negyven éve dolgozik ebben az ágazatban. 

Nyitókép: Remélhetőleg nem lesznek fagyos éjszakák