2023. május 30., kedd

Élesedik a vita a fegyvertartás körül az Egyesült Államokban

Tovább élesedett az Egyesült Államokban a fegyvertartás szigorításáról szóló vita a hétfői nashville-i iskolai lövöldözés nyomán: Biden elnök kedden ismét a támadó jellegű fegyverek betiltását sürgette, a Kongresszus megosztott a kérdésben.

Joe Biden úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb, amit ma tehet, hogy a Kongresszus cselekvését.

Kevin McCarthy, a Képviselőház republikánus elnöke szerdán kijelentette, hogy minden tényt látni kell ahhoz, hogy a fegyvertartás terén a törvényhozás újabb lépéseket vegyen fontolóra. Steve Scalise republikánus képviselő úgy fogalmazott, hogy a másik oldalnak egyetlen válasza a problémára, hogy elvegyék a fegyvert a törvénytisztelő állampolgároktól, miközben többet kellene tenni az iskolák biztonságának növelése és a mentális egészség terén. 

A Szenátusban tartott keddi meghallgatáson szóváltás alakult ki Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter és John Kennedy republikánus szenátor között, akinek a kérdésére a miniszter azt mondta, hogy támogatja a támadó jellegű fegyverek betiltását. 

Hétfőn a Tennessee állambeli Nashville-ben egy 28 éves transznemű nő három gyereket és három felnőttet lőtt le egy keresztény magániskolában, amelynek korábban a tanulója volt. A támadót, aki a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott, lelőtték.

Nyitókép: Beta/Mark Zaleski/The Tennessean via AP