2023. június 9., péntek

Biztos vagy benne, hogy szeretnéd a helyem?

A Nagykikindai Sclerosis Multiplex Egyesület figyelemfelkeltő akciót szervezett

Biztos vagy benne, hogy szeretnéd a helyem? címmel a Nagykikindai Sclerosis Multiplex Egyesület, az önkormányzat támogatásával, a Lidl üzlet parkolójában figyelemfelkeltő akciót tartott, amelynek a célja az volt, hogy az egészséges emberek figyelmét felhívják arra, hogy mennyi nehézséget tudnak okozni azzal, hogy a mozgássérültek parkolóhelyeit használják.

Az egyesület mintegy ötven tagot számlál, de a község területén legalább kétszáz ilyen beteget tartanak számon, tudtuk meg Brankica Miškov elnöktől.

– Mi az év háromszázhatvanöt napján és a nap huszonnégy órájában mozgássérültek vagyunk. Okkal gyűltünk össze épp ennek a bevásárlóközpontnak a parkolójában, mert itt adódik a legtöbb problémánk. Amikor egy-egy szabálytalanul parkoló sofőr figyelmét felhívjuk arra, hogy elfoglalták a mozgássérültek helyét, még vitatkozni kezdenek velünk. Ez számunkra nagyon megterhelő és fájdalmas – hallottuk Brankica Miškovtól.

A március a sclerosis multiplex tudatosításának a hónapja. Ez a betegség a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, mely az idegnyúlványok szigetelésének károsodásával rontja az információk megfelelő továbbítását a sejtek között. Tünetei között szerepel a látászavar, a végtaggyengeség, a koordinációs zavar, a fáradtság. Gyógymódja nincs, de ma már számos hatékony kezelése létezik, amellyel a betegség aktivitása jelentősen csökkenthető. Ez a hónap a figyelem felkeltéséről, a társadalom felvilágosításáról is szól.

Nyitókép: Biztos vagy benne, hogy szeretnéd a helyem? (Vidács Hajnalka felvétele)