2023. június 3., szombat
SZENTTAMÁS

Vissza kell adni a helyi közösségek hatásköreit

A szenttamási helyi közösség a Dózsa György utcából tavaly költözött át az egészségház melletti egykori alapfokú bíróság épületébe, a polgárok azóta itt intézhetik ügyes-bajos dolgaikat. A helyi közösség és az önkormányzat közötti kapcsolat további erősítése volt a fő célja Radivoj Debeljački Szenttamás polgármestere azon látogatásának, amikor munkajellegű megbeszélésen Slavko Tešanović, a helyi közösség tanácsának elnöke mellett Dušan Popović, Vojin Belić, Srđan Miković és Vesna Rankov tanácstagok, valamint Darinka Moldovanov, a helyi közösség titkára fogadta.

A találkozón Radivoj Debeljački elmondta, folytatni kell a tevékenységek összehangolását, fontos a kommunikáció további elmélyítése és olyan terveket kell készíteni, amelyek közös erővel végrehajthatók.

− Nagyon fontos, hogy a helyi közösség továbbra is betöltse szerepét a polgárokkal való közvetlen kommunikáció terén. A másik lényeges feladat, hogy hidat képezzen az önkormányzat és a polgárok között, és tájékoztassa az önkormányzatot arról, hogy a polgárok milyen problémákkal szembesülnek a terepen, milyen javaslatokkal, észrevételekkel fordulnak hozzájuk. Az önkormányzatban így közelebbről megismerhetjük a felmerülő problémákat és a helyi közösséggel közösen megtesszük a szükséges intézkezdéseket a felmerülő gondok mielőbbi megoldása érdekében. Meggyőződésem, hogy az újonnan alakult tanács ugyanolyan aktívan dolgozik majd mint a régi, vagyis koordinálja a polgárok életkörülményeinek javítását szolgáló kezdeményezéseket, új projektek készülnek és a Vöröskereszt helyi szervezetével közösen továbbra is eredményesen működtetik a népkonyhát – mondta Radivoj Debeljački.

Szavai szerint a helyi közösségeknek újra vissza kell adni azokat a hatásköröket, amelyek az elmúlt időszakban csaknem teljesen megszűntek.

− Számunkra a legfontosabb, hogy ismét jelentős szerepük legyen a polgárokkal való kommunikáció elmélyítésében és begyűjtsék a szükséges információkat arról, hogy milyen irányba történjenek beruházások a község részéről. Különösen jelentős mindez Turia és Nádalja esetében, mert az itt élők nem tudnak közvetlenül az önkormányzathoz fordulni javaslataikkal, problémáikkal. Ezen a két településen hetente egy-egy napot fordítunk a leglényegesebb kérdésekre, a problémák meghallgatására, ugyanakkor fontos a közös megoldáskeresés, hiszen mindannyian a polgárok érdekében dolgozunk – fogalmazott Debeljački.

Nyitókép: (Paraczky László felvétele)