2023. május 29., hétfő

Kocsis: Megszavazzuk Finnország NATO-csatlakozását

A magyar parlament hétfőn Finnország NATO-csatlakozásáról vitatkozott és szavazott, amelyről a korai lapzárta miatt már tudósíthattunk. Amint azt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője még március 17-én közölte, Svédország csatlakozásáról egyelőre nem döntenek.

A parlamenti vita során azt szorgalmazták az ellenzéki képviselők, hogy Svédországról is döntsenek, ne csak Finnországról. A parlamenti szavazás napjára az előző kormányokban magas tisztséget betöltő volt politikus is nyílt levélben szólította fel az Országgyűlést, hogy sürgősen fogadja el mindkét ország csatlakozását a katonai szövetséghez. Az aláírók között olyan nevek szerepelnek, mint Jeszenky Géza, az Antal-kormány külügyminisztere vagy Göncz Kinga és Balázs Péter külügyminiszterek a baloldali kormányok idején.
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap hivatalos Facebook-oldalán közölt bejegyzésében biztosított arról, hogy az este meg fogják szavazni Finnország NATO-csatlakozását.
„Hétvégén rengeteg e-mailt kaptam Finnországból, melyekben sok politikus és civil aggályokat fogalmaz meg hazájuk NATO-csatlakozásával kapcsolatban.
Egyebek mellett hiányolják a finn emberek döntését, azaz a népszavazást.
Félnek, hogy a csatlakozás után Finnország nem marad semleges, békés ország, hiszen az Oroszországgal közös, mintegy 1300 kilométeres határszakaszuk fegyveres konfliktusok gyújtópontja lehet.
Attól is tartanak, hogy az Egyesült Államok – ahogy írják – majd „kizsákmányolja Finnországot és a finn katonákat, hogy a saját érdekeit érvényesítse Oroszországgal szemben".
Mindezek alapján azt kérték, ne járuljunk hozzá az ország NATO-csatlakozásához.
Ezek súlyos állítások, melyek joggal nyugtalanítanak sok finn polgárt. A mi fölfogásunk szerint az a helyes, ha minden fontos kérdésben megkérdezik az emberek véleményét.
Az említett aggályokat ugyan megértjük, részben egyet is értünk velük, de már késő az ezekről szóló vitákat megnyitni. Döntöttünk, ma este 18 órakor megszavazzuk Finnország csatlakozását a NATO-hoz.
Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, ezért erőnkön felül mindent meg fogunk tenni a béke előmozdítása és későbbi fenntartása érdekében, ebben számíthatnak ránk a finn emberek.
Mi, magyarok Finnországgal különleges történelmi barátságot ápolunk, a szövetségeseink. Megerősítést kaptunk tőlük, hogy Magyarország a jövőben megkapja az ennek szellemiségéhez igazodó, neki járó tiszteletet.
Tegyünk közösen a békéért! Ne fegyverszállítások történjenek, hanem az azonnali tűzszünetet és a tárgyalások megkezdését követeljük ki!" – írta Kocsi Máté.

Nyitókép: MTI