2023. június 3., szombat

Költő és idealista gondolkodó

Harmincadik Sziveri Emléknap Muzslyán

Sziveri János költőre emlékeztek szombaton szülőfalujában, a bánáti Muzslyán. Mellszobránál és a családi házon álló emléktáblára elhelyezték a kegyelet virágait, majd irodalmi esten emlékeztek a költőre, aki március 25-én töltötte volna be a 69. életévét. Az emléknapnak ezúttal magyarországi vendégei is voltak.

Sziveri János családi házának udvarán Sziveri Emese, a költő unokájának a szavalata után Zalán Tibor, József Attila-díjas költő, író, drámaíró, dramaturg emlékezett vissza a tragikus sorsú költőre, akihez személyes barátság fűzte.

– Ő valami makacs igazságérzet után ment egész életében. Az volt az iránytűje, hogy az igazságot keresse vagy képviselje, megtalálja. Tehát ilyen Don Quijote-harcos lenne most Sziveri feltehetően. Nem a parlamentben ülne és nem a pártok élén vagy a pártok padsoraiban lebzselne, hanem makacsul keresné azt, hogyan lehet javítani a világon – mondta Zalán Tibor.

Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes egy megzenésített Sziveri-verset adott elő.

Megemlékezés a költő szobránál

Megemlékezés a költő szobránál

– Tudom, hogy egy keményfejű srác volt, és ezért is ez a „tőlem mit akartok" a végén, ez a halál utáni kérdés. És ez borzasztó erős kérdés, amikor valaki már a halála után is szemrehányást tesz azzal, hogy „mit akartok még tőlem, hiszen már nem vagyok, vagy nem leszek?" Ez egy borzasztó erős sor, és ezt előadóként így oldottam meg – nyilatkozott Huzella Péter.

A Sziveri János Művészeti Színpad az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, a Sziveri Emléknapot pedig 30. alkalommal szervezték meg.

Alapítója a három éve elhunyt N. Czirok Ferenc volt. Megfogyatkozva bár, de harminc éven keresztül fennmaradtak a mai napig.

– Sziveri természetesen velünk él. Igyekszünk szellemiségét megőrizni. Persze ezt most így egyszerű kimondani, de nem ennyiből áll. Hiszen harminc év alatt nemcsak Sziveri Emléknapokat és irodalmi esteket szerveztünk, hanem nagyon sok más irodalmi estet, és nagyon sok vajdasági, magyarországi, erdélyi, szlovákiai irodalmár is megfordult, illetve vendége volt az estjeinknek – hallottuk Kovács Jolánkától, a Sziveri János Művészeti Színpad elnökétől.

Sziveri János emlékét az anyaországban is őrzik. Minden évben odaítélik a Sziveri-díjat, kortársai sem feledkeznek meg róla.

– A Sziveri kultusz Magyarországon is létezik. Sőt az egész Kárpát-medencében. Főleg ez az ötvenes nemzedék, tehát azok a költők, akik az ötvenes években születtek Magyarországon Erdélyben, Felvidéken, azok ismerték. Ismerték a verseit, nagy részük Őt személyesen is ismerte. És ezek az emberek azóta is megemlékeznek róla – mondta Balázs F. Attila költő.

Sziveri János 1954-ben született Muzslyán és 1990. február elsején hunyt el Budapesten – 36 évesen. Mint ahogy a megemlékezésen is elhangzott, nagy költő és idealista gondolkodó volt, akit elpusztított a társadalmi igazságosságért folytatott makacs küzdelme. n K. I.