2023. május 30., kedd

Már külföldről is nehéz idénymunkásokat találni

A munkaerőhiány miatt Ázsiából és Afrikából is importálni kell munkásokat az idei mezőgazdasági idényben. A Danas azt írja, gondot jelent külföldi munkásokat találni. Például azok a nepáliak, akikről a média tavaly nyáron számolt be, Gospođincin uborkát szedtek, majd elmenekültek az országból.

Dejan Rončević, az Agroprodukt igazgatója tavaly külföldi szezonmunkásokat alkalmazott. A lapnak nyilatkozva elmondta, hogy egy napon mind a harminc nepáli munkása eltűnt.

–Amikor elmondtam nekik, hogy egy hét múlva visszamehetnek Nepálba, mert befejeztük az idei szezonmunkát, elszöktek. Nem tudom, hova mentek, azt hiszem, megpróbáltak átjutni az Európai Unió határán, mert láthatóan nem akartak hazatérni. Útlevelük a rendőrségnél van, és nem tudom, meddig tart a nyomozás – mesélte Rončević, aki úgy véli, ha egész évben lehetősége lett volna őket foglalkoztatni, valószínűleg Szerbiában maradtak volna, ugyanis a munka- és életkörülmények megfeleltek nekik. A napi bérük 30 eurót tett ki.

Miloš Turinski, az Infostud munkatársa szerint hiány mutatkozik a szezonmunkásokból, ezeket a helyeket pedig importból fogják feltölteni, de arról egyelőre nincs információ, hogy melyik országokból érkeznek majd a dolgozók. Idén valószínűleg nagyon sokan érkeznek majd Kínából, mondta.

Nyitókép: Illusztráció (Unsplash)