2023. május 30., kedd

A vízzel befolyásolnák a történelmet

Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Vízkonferencia. A program csaknem hétszáz vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről. Ilyen döntésre 46 éve nem volt példa.

A terv cselekvésorientált és sorsfordító elköteleződéseket tartalmaz. A vízzel pedig úgy foglalkozik, mint a gazdasági növekedés motorjával és mint a Föld kulturális örökségének részével.

A világ olyan mélyen benne van a vízválságban, amire korábban nem is mert gondolni – jelentette ki az ENSZ Köszgyűlésének elnöke a háromnapos New York-i rendezvény hétvégi befejezésekor. Kőrösi Csaba a válság elemei között említette az egyre súlyosbodó vízhiányt, amelynek nyomán 2040-re a világ majdnem fele nagyon komoly bajba kerülhet. A gabona több mint 40 százalékát például olyan területeken kellene megtermelni, ahol vízszűke alakul ki.

Gond az is, hogy miközben egyre kevesebb az egy főre jutó (ivó)víz, nagyon gyorsan szennyezzük a meglévő készleteket. Kőrösi a felmerült aggodalmak között említette, hogy a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan a vízigény is egyre nagyobb.

Az ENSZ konferenciát (46 év után először) épp a komoly kihívások miatt kellett összehívni, s persze azért, hogy a résztvevők a válságból kivezető út lehetőségeit is ismertessék. Kőrösi szerint a tét óriási, hiszen fordítani kell a történelem irányán. Elmondta: a rendezvényre hétezren jelentkeztek, többen, mint az ENSZ legfontosabb, őszi csúcstalálkozójára.

A konferencia eredményei közé sorolta a kötelező jellegű vállalásokat, amelyeket országok, régiók vállalatok és civil szervezetek tettek. A vállalások teljesítésével képes lehet a világ fordítani a történelem lapjain – fogalmazott Kőrösi. A legfontosabb cselekvések között említette a klíma- és vízpolitika összevonását, amely abban segíti majd az ENSZ-tagállamait, hogy könnyebben felkészüljenek a következő évekre. A kitűzött célok között szerepel egy globális figyelmeztető rendszer kialakítása is (4-5 éven belül), amely a klíma és víz vonatkozású természeti csapásokra idejében tudja figyelmeztetni az embereket.

A tanácskozás három napja alatt ismertetett felajánlásokról az ENSZ Közgyűlés magyar elnöke elmondta: a következő öt évben 255 milliárd dollár befektetésre lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy ennek nyomán „minimálisan ezermilliárd dollárnyi társadalmi, gazdasági és környezeti érték felszabadítása fog megtörténni".