2023. május 30., kedd

Magyarország folytatja a felzárkózást

Gulyás Gergely statisztikai adatokkal vágott vissza Matolcsy Györgynek

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők „károgása” és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, Budapesten újságíróknak az Eurostat legfrissebb jelentésére reagálva.

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország tartja a lépést az közép-európai régióval, és csökkenti a hátrányát azokkal az országokkal szemben, amelyek évtizedek óta az Európai Unió tagjai, a cél pedig az, hogy az ország az Európai Unió legfejlettebb öt államához tartozzon.

Ehhez azonban még nagy lépéseket kell tenni, még komoly feladatokat kell megoldani – jelezte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezekkel az statisztikai adatokkal alátámasztott mondatokkal Matolcsy György jegybankelnöknek vágott vissza, aki a minap legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében megismételte már régebb óta hangoztatott álláspontját, hogy Magyarországnak vissza kellene térnie a reformokhoz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint az ország az utóbbi években letért az egyensúlyi növekedési pályáról, elakadt a felzárkózási folyamatban.

Matolcsy szavai szerint Magyarország valódi erősségeire kellene építeni a sikeres gazdaságpolitikát,

mint amilyen például az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz és az élelmiszeripar.

A rendszerváltás után volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett – Demján Sándor szavaival élve – egy elvesztegetett évtized – vélekedett a jegybankelnök a 2010-ig eltelt időszakról, miután a második Orbán-kormánnyal, az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor – összegzett.

„A siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról. Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás” – idézte Matolcsy György szavait a Mandiner, aki hozzátette, hogy 2021-ben az uniós átlag 76 százalékáról visszaesett Magyarország a 75 százalékra.

A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt a jegybankelnök szerint. Ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk – jegyezte meg Matolcsy György.

Gulyás Gergely a jegybankelnöknek ezen kritikus mondataira és egyes ellenzéki képviselők Magyarország lemaradását állító kijelentéseire reagált pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az a folyamat, ami a 2010-es kormányváltással megindult, továbbra is folytatódik. Tíz év alatt több mint tíz százalékkal közeledett az ország az Európai Unió átlagához. A tárcavezető szerint ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ellenálló képessége még nehéz és válságos időszakokban is kifejezetten jónak mondható. Megjegyezte: a fejlődés még ennél nagyobb, hiszen a többi országban is volt gazdasági növekedés.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: Magyarország mára ugyanolyan fejlettségi szinten van, mint az 1986 óta uniós tag Portugália, a szintén a nyolcvanas években az Európai Unióhoz csatlakozott Görögországot pedig jelentősen, 8–9 százalékponttal meg is előzi. Hozzátette: Közép-Európa fejlődési potenciálja nagy, és Magyarország a régió országaival is tartja a lépést, a lengyelek vannak 2 százalékkal az ország előtt.

Kiemelte, a foglalkoztatottsági adatok is bizakodásra adnak okot: Magyarországon 4 millió 691 ezer ember dolgozik, ami 26 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Rámutatott: ezt szintén egy nehéz évben, a cégeknek is komoly megterhelést jelentő energiaár-emelkedés mellett sikerült elérni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország szeretne mielőbb az Európai Unió átlagához felzárkózni, és ha sikerülne lezárni az orosz–ukrán háborút, illetve az energiaárak elképesztő emelkedése is mérséklődne, akkor ez a folyamat folytatódhatna.

Arról, hogy mi a véleménye a Magyarország leszakadásáról beszámoló baloldali hangokról, a miniszter azt mondta: mindenkinek a saját szakmai felelőssége, hogy milyen előrejelzést közölt korábban.

„Ha meghallgatjuk az elmúlt hetek híradásait, akkor szép számmal találunk olyan gazdasági elemzéseket – döntően ezek balliberális gazdasági intézetek, és sajnos a jegybank is ebbe a körbe tartozik –, amelyek arról beszéltek, hogy a leszakadás nőtt, illetve nem felzárkózunk, hanem a magyar gazdaság érzékeny veszteségeket volt kénytelen elszenvedni” – fogalmazott.

„Ezzel szemben – folytatta – a helyzet az, hogy miközben az energiaárak az égbe szöktek, és az egész világ, ezen belül különösen Európa egy komoly inflációs hullámmal kénytelen szembenézni, a magyar gazdaság jelentős növekedést tudott produkálni, ami azt jelentette, hogy az Európai Unió átlagához képest a lemaradása tovább csökkent.”

Nyitókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI)