2023. május 30., kedd

Vučić: Európában elmozdul a politikai térkép

Ami a világpolitikában és mindenekelőtt Európában történik, megváltoztatja Szerbia EU-val való kapcsolatának dinamikáját, nyilatkozta Aleksandar Vučić államfő. Szerinte Ukrajna talán már júniusban nagy lendületet kap európai útján, írja az Euronews Serbia.

Az államfő úgy fogalmazott, Európában elmozdul a politikai térkép. Hozzátette, hogy Szlovákiában szeptemberben választások lesznek.

– Ez megváltoztatja az Európával való kapcsolatunk dinamikáját is. Szeretném remélni, hogy ez pozitív fényben történik majd, de vannak számunkra nehezítő tényezők is, nevezetesen az Oroszország elleni szankciók és Koszovó – mondta Vučić.

Szerbiának jelenleg 520 millió köbméter földgáza van, a cél pedig, hogy a tartalékokat 700 millió köbméterre emeljék, mutatott rá az elnök.

– Gázrendszerösszekötőt építünk Bulgáriával. Az oroszok segítettek abban, hogy további 100 millió köbmétert tároljunk a Törzsudvarnoki tárolóban. A víz és az élelmiszer egyre inkább problémát jelent majd a jövőben – emelte ki az államfő.

Hozzátette, hogy az állam március 20-ig mintegy 693 millió közvetlen külföldi befektetést vonzott az országba, ami szerinte Szerbia újkori történelmének eddigi legjobb eredménye.

Nyitókép: Beta