2023. június 1., csütörtök

Fontosak a fiatalok elképzelései és tervei

Új vezetőség a szenttamási Arany János MME élén

A szenttamási hittanteremben kedden tartották meg a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület tisztújító közgyűlését.

Tekintettel arra, hogy az eddigi elnök és az elnökség megbízatása lejárt, az összejövetel elején megválasztották a közgyűlést vezető ideiglenes munkatestületet, meghatározták a jegyzőkönyvvezetőt és az ellenőrző bizottság tagjait. Az ülést Kocsis Krisztián, a községi tanács oktatással és kultúrával megbízott tanácsosa vezette, aki bevezetőjében elmondta, helyileg nagy múltra visszatekintő egyesületről van szó, és nem szabad megengedni, hogy teljesen leépüljön.

Az eddigi elnök, Robotka Angéla felszólalásában elmondta, az egyesület legfontosabb tevékenysége az Őseink zenéje népzenei rendezvény megszervezése volt, de ez mellett több kulturális eseményen is részt vettek. Hangsúlyozta, az egyesületet a szükséges dokumentáció mellett pozitív pénzügyi mérleggel adja át az új vezetőségnek.

Az Arany János MME új elnökségének tagjai: Kiss Csaba, Kraszulyák Zalán, Szabó Ákos, Fodor Zalán, Tóth Attila, Szűcs Róbert, Kolenák Gyöngyi és Nagy Orsolya.

Az ellenőrző bizottság tagjai: Drobnyik Aranka, Németh Dezső, Gluvakov Réka, Robotka István és Szabados Zsófi.
Salamon Rudolf vállalkozó, az egyesület újonnan megválasztott elnöke elmondta, az elnökségben teljesen új arcok vannak, és szeretné, hogy a kultúra minden terén képviseltessék magukat.

− Megpróbáljuk magunkhoz vonzani a fiatalokat, ez mellett pedig az egész szenttamási magyarságot közelebb hozni egymáshoz. Ez az alapelképzelés. Abban reménykedek, hogy mindenkinek lesz új és jó ötlete. Olyan embereket választottunk a vezetőségbe, akiknek van elképzelésük a jövőre nézve. Megnézzük, hogy milyenek a lehetőségeink, továbbá hogy kik azok, akiket meg tudunk mozgatni – mondta Salamon Rudolf.

Hozzátette, szerinte a már huzamosabb ideje dolgozó, vagy éppen nem dolgozó emberek látóköre a kultúra területén bizonyos értelemben idővel beszűkült, ezért volt szükség egy különböző profilú, iskolázott, ambiciózus emberekből álló csapatra. Az új elnökség első ülésén a tervekkel foglalkoznak majd, ugyanis személy szerint közelebbről is szeretné megismerni azokat az elképzeléseket, amit a fiatalok szeretnének megvalósítani.

A kérdésre, hogy a jelenleg is fogyatkozó és csaknem teljesen elfásult szenttamási magyar közösségben van-e elegendő energia ahhoz, hogy kövesse és összekovácsolja a még dolgozni akaró, kultúránkat, hagyományainkat szerető és éltető közösséget, Salamon Rudolf határozott igennel válaszolt.

− Nagyon fontos, hogy azok az emberek, akik egyesületünk gerincét alkotják, maguk köré tudjanak tömöríteni másokat is, mert közös erővel minden elképzelés megvalósítható – fogalmazott az egyesület új elnöke.

Nyitókép: A szenttamási Arany János MME tisztújító közgyűlése (Paraczky László felvétele)