2023. június 2., péntek

Légitámadás érte Aleppó repülőterét

Légitámadás érte az észak-szíriai Aleppó tartomány repülőterét szerda hajnalban, kisebb anyagi károk keletkeztek – jelentette szerdán a SANA szíriai állami hírügynökség.

A hírt a Facebookon megerősítette a hadsereg is, mely – a hírügynökséghez hasonlóan – Izraelt tette felelőssé a támadásért.
Az állami televízió hozzátette, hogy a térségből robbanások hallatszottak, majd bejelentette, hogy a támadás következtében leállították a forgalmat a repülőtéren.

Az ide érkező gépeket a damaszkuszi és a ládzikíjai kifutókra irányítják át.

Bászim Manszúr, a szíriai polgári légi közlekedés vezetője a SÁM FM helyi rádióállomásnak azt mondta, megkezdték a helyreállítási munkálatokat, és a repülőtér nemsokára ismét megnyílik a forgalom előtt.

Hat hónap alatt a mostani a harmadik támadás Aleppó repülőtere ellen, melyet legutóbb március 7-én ért csapás, mely után szintén leállították egy időre a forgalmat.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat úgy tudja, támadás érte az Irán-barát milíciák egyik fegyverraktárát is.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni Hezbollah állásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Nyitókép: Firas Makdesi/Reuters