2023. június 2., péntek

A magyar kisebbség jogai is terítéken lesznek a NATO–Ukrajna megbeszélésen

Szijjártó Péter szerint a magyar kormányon nagy a nyomás, sokan szeretnék elérni, hogy a kormány adja fel az ukrajnai magyar kisebbség jogainak védelmét

A magyar tiltakozás ellenére is összeül a NATO–Ukrajna bizottság. Négy év után először történik ilyen, annak ellenére, hogy a magyar álláspont szerint mindez sérti a NATO egységét. Szijjártó Péter szerint pedig addig jó a világnak, amíg a NATO nem lesz része a szomszédban zajló háborúnak. A magyar tiltakozás fő oka azonban az ukrajnai magyar kisebbség jogainak csorbítása.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, joga van összehívni a miniszteri szintű bizottságot, amelyet az elmúlt négy évben részben a magyar tiltakozás miatt nem tett meg. Az ülés a NATO-külügyminiszterek találkozóján lesz, április 4-5-én Brüsszelben, ahol tárgyalnak a magyar aggályokról is – írja az ABC Newsra hivatkozva a blikk.hu.

A magyar álláspont az, hogy addig nem támogat Magyarország semmiféle ukrán–NATO közeledést, amíg Ukrajnában vissza nem állítják a magyar kisebbség megcsorbított jogait, beleértve a nyelvtörvény megváltoztatását, amely most megakadályozza, hogy a magyar kisebbség tagjai magyarul tanuljanak.

Szijjártó Péter szerint a magyar kormányon nagy a nyomás, sokan szeretnék elérni, hogy a kormány adja fel az ukrajnai magyar kisebbség jogainak védelmét, de a NATO-főtitkár megértő volt ebben a kérdésben.

Nyitókép: infostart.hu