2023. június 5., hétfő

Elárasztotta az olcsó gabona Magyarországot

Nagy István: Brüsszel ismét kettős mércével mér

Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdálkodókat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfő este Brüsszelben a MTI-nek.

A miniszter az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kifejtette: az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

Mint mondta, hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, de csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Véleménye szerint a bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapszik.

„A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással az gabonapiaci árakra, amíg azonban a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, és azt a súlyos szakmai tévedést sem, hogy nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést” – jelentette ki Nagy István.

Hangsúlyozta, hogy felkérte a bizottságot az állásfoglalás felülvizsgálására. „Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad. A bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott” – jelentette ki.

Hozzátette: a magyar kormány minden erővel azon van, hogy a bizottság megváltoztassa álláspontját, a magyar gazdák nem számíthatnak másra, csak saját nemzeti kormányukra.

A Portfolio a Bloomberg adataira hagyatkozva azt írja, az Ukrajnából Lengyelországba irányuló kukoricaimport tavaly január és november között 1,6 millió tonnára nőtt, ami több mint 25 000 százalékos növekedést jelent a 2021-es év hasonló időszakához képest, a Magyarországra irányuló behozatal több mint 900 ezer tonnára ugrott 5000 tonnáról, a Bulgáriába irányuló behozatal 361 tonna helyett 16 742 tonnára emelkedett.

Nyitókép: Az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve (Fotó: BETA/HINA/DS)