2023. október 2., hétfő
pixabay.com

A Torlak BCG-védőoltásokat vont ki a forgalomból

A gyógyszer specifikációjától való minimális eltérés miatt március 15-én visszavonták a BCG-vakcina egyik tételét, majd másik, biztonságos oltóanyagokkal helyettesítették azokat, jelentette be a Torlak Intézet, írja a Vajdasági RTV.

Amint felmerült a gyanú, a Torlak azonnal reagált és visszavonta a szóban forgó 834 fiolát, írják közleményükben, hozzátéve, hogy az Intézet haladéktalanul tájékoztatta az összes egészségügyi intézményt a termékek kivonásáról.

Az egészségügyi minisztérium is reagált az oltóanyagok visszavonására. Közleményükben azt írták, egyetlen szülészet vagy intézmény sincs veszélyben, ugyanis a Torlak, amint felmerült a gyanú, azonnal kivonta a forgalomból a vakcinákat.

A közlemény szerint a szülőknek nincs okuk az aggodalomra.

– A babák a szülészeteken ellenőrzött és biztonságos védőoltásokat kapnak, amelyek használat előtt minden törvény által előírt vizsgálaton átestek – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

Emlékeztetőül, tavaly október végén Danica Grujičić egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a polgárokat, hogy Belgrádban 600 csecsemő sóoldatot kapott a BCG-vakcina helyett.

Nyitókép: pixabay.com