2023. június 5., hétfő

Mi volt a vétkük?

Szenttamáson bemutatták a Földönfutók, hontalanok – Menekülés Bácskából 1944–45 című könyvet

A szenttamási római katolikus templom hittantermében került bemutatásra Gutai István: Földönfutók, hontalanok – Menekülés Bácskából 1944–45 című könyve. A szerzőn kívül az est vendégei Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány elnöke, valamint dr. Kovács Teréz, óbecsei születésű professzor emerita voltak. A kötet az egykori Jugoszlávia világháborús történelmének a mai napig nem eléggé ismert fejezetével foglalkozik. Több délvidéki kutató, újságíró foglalkozott (és foglalkozik) az 1944–45-ös vérengzésekkel, körültekintően feltárták a történteket, túlélőket, tanúkat szólaltattak meg, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a munkák nem kerülnek a magyarországi történetírásba. Gutai István a 2010-es évek elején beszélt néhány túlélővel, szemtanúval, a kötet ezeket az interjúkat tartalmazza. Tizennégy történet elevenedik meg az olvasó előtt, feltárva az 1944–45-ben történt események több, eddig ismeretlen részletét, a megírt emberi sorsok pedig szembesítik a jelenkort az évtizedekig titkolt, homály borította történelmi tényekkel. A kérdésre, hogy miért kezdett érdeklődni egy Pakson élő, nem hivatásos történész a Délvidéken történtek iránt, Gutai István elmondta, azért, mert szülőfalujában találkozott bácskai menekültekkel:

Gutai István Szenttamáson bemutatott könyvében tizennégy történet elevenedik meg (Fotó: Paraczky László)

− Ilyen volt például az utcai játszópajtásom édesanyja, a keresztanyám, az osztálytársam szülei, sőt, Szenttamáson – ezt is fontos elmondani – az unokabátyám felesége is, aki Gion-lány, pontosabban Gion Nándor író unokahúga. Az ő történetüket leírtam, és onnantól kezdve a könyv szinte írta saját magát. A jelenlévőknek dr. Kovács Teréz saját családi tragédiáját mesélte el, ami a könyvbe is bekerült. Cseresnyésné Kiss Magdolna röviden bemutatta a Keskenyúton Alapítványt és elmondta, ő maga is olyan családból származik, amelynek egy része elmenekült, nagyapját pedig a többi ártatlan verbászi magyarral együtt tömegsírba lőtték.

− Javítani szeretnék egy beidegződést, miszerint 1944-ben az ártatlan magyarok itthon maradtak, a vétkesek elmenekültek. Ez így nem helyes. Mi volt azoknak a vétke, akik elmentek? Édesanyám a Szózatot szavalta, amikor bejöttek a magyar katonák, nagyapámnak nyomdája volt Verbászon, és '44-ben minden ingó és ingatlan vagyonukat itt hagyva menekültek Magyarországra – mondta Magdolna.