2023. május 30., kedd

Észak-koreai válasz a japán és a dél-koreai elnök találkozójára

Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát bocsátott fel csütörtökön néhány órával azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jun Szok Jol hivatalos látogatás keretében megérkezett Japánba.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága arról számolt be, hogy Phenjan egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a főváros közelében lévő Szunan település térségéből.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács ülésén Jun Szok Jol elnök a Japánnal és az Egyesült Államokkal való háromoldalú együttműködés megerősítésére szólított fel, hozzátéve, hogy Észak-Korea méltányos árat fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért – derült ki az államfő hivatalának közleményében.

A csúcstalálkozó 12 év óta az első a két szomszédos hatalom között. A felek igyekeznek helyreállítani a Japán által a 35 éves koreai gyarmati uralma (1910-1945) alatt elkövetett atrocitások miatt régóta sérült kapcsolataikat. A két ország jelenleg növeli a védelmi kiadásokat és rendszeres közös hadgyakorlatokat tart, ami a dél-koreai elnök szerint elengedhetetlen a regionális és globális stabilitás szempontjából.

Phenjan kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát "tesztelt", vasárnap pedig két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról, órákkal az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt.

Nyitókép: Unsplash