2023. június 9., péntek

Németország veszített a népszerűségéből

Németország már nem olyan vonzó a vendégmunkások és a vállalkozók számára – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb felméréséből.

The buildings of the banking district are pictured in Frankfurt, Germany, Thursday, March 9, 2023. (AP Photo/Michael Probst)

A háttérben Frankfurt pénzügyi központja (Fotó: Beta/AP)

A Bertelsmann Alapítvány becslése szerint Németország 2019 óta a 38 tagország közül a 13. helyről a 15.-ra csúszott. Németország már nem olyan népszerű a szakképzett munkások és vállalkozók körében. A felmérésben megvizsgálták a bevándorlók üzleti esélyét, a bevételüket, az adó összegét, a családtagok lehetőségét és a vízum kiadását. Ennek alapján a szakemberek számára a legvonzóbb helyek Új-Zéland, Svédország, Svájc, Ausztrália és Norvégia. Németországban 2019 óta a feltételek ugyan nem romlottak, de javultak más országokban, így azok a lista élére kerültek. A vállalkozók leginkább Svédországba, Svájcba, Kanadába, Norvégiába és Új-Zélandra vándorolnak. Németország ebben a tekintetben a 6. helyről a 13.-ra esett vissza. Az országban a fő probléma a lassú digitalizáció, egy vállalkozás elindításához azonban szükség van tőkére is. A felmérésből kiderül, hogy a vállalkozást létrehozók számára a legvonzóbb országok Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Írország. Németország a 12. helyen van.

A tanulmány szerzői szerint Németországban kevesebb lehetőség van a fejlődésre, kevés a feltaláló, gondok akadnak a vízummal. Németországnak szüksége van szakképzett dolgozókra, beleértve a vendégmunkásokat is, hogy megőrizze a mostani jólétet – közölte Ralph Hech, a Bertelsmann Alapítvány igazgatója. Szavai szerint fontos, hogy szakmunkások érkezzenek az országba. Németország azonban jó áll az oktatás terén, az egyetemisták számára az USA után a legvonzóbb ország.