2023. június 2., péntek

FRISSÍTETT – Orosz harci gép elfogott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett

Egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült – közölte kedden az amerikai hadsereg.

„MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett" – tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka.

Kockázatos, szakszerűtlen és meggondolatlan, ahogyan egy orosz Szu-27-es harci gép megsemmisített egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger fölött – szögezte le John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kedden.

Kirby hozzátette: volt már ugyan példa hasonló elfogásra, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

„Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó" – emelte ki. Kirby tudatta, hogy Joe Biden elnököt is tájékoztatták az incidensről.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy helyi idő szerint kedd délutánra bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék neki az Egyesült Államok „erőteljes tiltakozását" az incidens miatt.

Tudatta azt is, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szintén tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztériumnál.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága közleményében leírta, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu-27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott.

A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

Nyitókép: Getty Images