2023. június 9., péntek

Több figyelmet a nőknek!

A nőnap alkalmából rádöbbenhetünk arra, hogy mekkora mértékben változnak a korok és a világképünk. A múltba tekintve azt látjuk, hogy több mint száz évvel ezelőtt a nők sokkal kiszolgáltatottabbak voltak. A lánygyermeket arra nevelték és készítették fel elsősorban, hogy férjhez menjenek, majd gyermekeket szüljenek és családjuknak szenteljék egész életüket. A korabeli nők túlnyomó része ennél többről nem is álmodhatott. Szerencsére napjainkban már megkérdőjelezhetetlenné vált a nőnek a tanuláshoz, a karrierépítéshez, vagy a politikai életben való részvételhez a joga. A nők bizonyították, hogy meg tudnak felelni rohanó világunk követelményeinek, így egyszerre tudnak helytállni a munkahelyükön, emellett pedig jó anyák és feleségek is egyben.

A nőnap a legtöbb esetben a gyengébbik nem iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéséről szól. A férfiak virágokkal és más apróságokkal ajándékozzák meg a hozzájuk közel álló hölgyeket, és ezen a napon kiemelt figyelmet szentelnek nekik. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejteni azt a tényt, hogy a nőnapot elsősorban azon nők tetteire való emlékezés ihlette, akik évtizedeken keresztül világszerte harcoltak a gyengébbik nem egyenjogúságáért. A nemzetközi nőnap ünnepének gyökerei 1857-ig vezethetők vissza, amikor is március 8-án New York-i ruhagyári munkásnők tüntettek az emberibb munkakörülményekért, valamint a jobb bérezésért. Az Amerikai Szocialista Párt 1909. február 28-án ünnepelte meg először a nőnapot, majd ezt követően 1911-ben Dániában, Svédországban, Németországban, valamint Ausztriában is március 19-én szerveztek felvonulásokat, amelyek során elsősorban a nők választójogait követelve vonultak az utcákra nemcsak nők, hanem sok férfi is.

(Illusztráció - Pixabay.com)

Magyarországon már 1913 óta vannak nőnapi megemlékezések. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg, ami az 1917. március 8-ai szentpétervári tiltakozásokra vezethető vissza, amikor a nők kenyérért és békéért tüntettek. Négy nappal később II. Miklós cár lemondott, habár ezt nem közvetlenül az említett tüntetés miatt tette meg. Az újonnan megalakult kormány szavazójogot biztosított a nőknek, amellyel véglegessé vált a nőnap dátuma is, amit a világ legtöbb országában napjainkban is március 8-án ünnepelnek meg.

A honlapunkon közzétett heti körkérdésünkből kiderül, hogy a válaszadók hasonló arányban vélik úgy, hogy ezen a napon illik virággal, vagy valamilyen apró ajándékkal megörvendeztetni a gyengébbik nem tagjait, illetve azok, akik szerint mindez már csak kényszeres virágajándékozásról szól. Természetesen jólesik a hölgyeknek, ha az évben egy napon különös figyelem fordul rájuk, de ezt egész évben is megtehetjük, hiszen megérdemlik. Akár csak egy szál virággal, vagy más apró kedvességgel bármikor megörvendeztethetjük a hozzánk közel álló hölgyeket, hiszen ezáltal tudatjuk és érzékeltetjük velük, hogy fontosak a számunkra.

A mai ünnepen az ajándékozás mellett talán sokkal fontosabb, hogy a nők jogérvényesülésére, a velük szemben elkövetett erőszakos cselekményekre, a családon belüli erőszakra és sok más hasonló problémára fordítsuk a figyelmet. Az ünnep kapcsán számos civil szervezet emeli fel a hangját a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, valamint a prostitúció áldozataiért, mivel szerintük a jog nem védi őket kellőképpen és a bűncselekmények elkövetői jórészt továbbra is büntetlenek maradnak. Mindez fokozottan érvényes Szerbiára, ahol napról napra hallhatunk olyan híreket, amelyek családi, vagy nők ellen elkövetett erőszakról szólnak. A statisztika szerint az idei év első két hónapjában nyolc nőt gyilkoltak meg az országban. A kilencedik eset néhány nappal ezelőtt történt, amikor Pirot központjában, a járókelők szeme láttára lőtte le egy ötvenöt éves férfi nyolc évvel fiatalabb volt párját. Sok egyéb mellett ezek a megrendítő tények is mind arra engednek következtetni, hogy társadalmunkban a nők helyzete továbbra sem kielégítő, aminek megváltoztatásán és jobbra fordításán folyamatosan kell dolgoznunk.

 

Hogyan viszonyul a nemzetközi nőnaphoz?

Ezen a napon illik felköszönteni a nőket valami aprósággal – 36%

Ez az ünnep ma már a kényszeredett virágajándékozásról szól – 35%

A női egyenjogúságért folytatott küzdelem terén ma is aktuális – 7%

Munkásmozgalmi vonatkozásában mára ez egy idejétmúlt ünnep – 15%

Kiváló alkalom felhívni a figyelmet a nők elleni erőszakra – 7%