2024. április 25., csütörtök

Fiatalokat a falvainkba!

Az állam a falusi házvásárlás mellett tízezer euróval támogatja a fiatalok vállalkozói kezdeményezéseit is

Újabb programot dolgoz ki az államvezetés a fiatalok számára, akik a falvak gazdasági fejlődését erősítenék az ötleteikkel. A tervek szerint legfeljebb tízezer euró, vissza nem térítendő támogatást kaphatnának, akik a falvakban maradva gazdasági tevékenységbe kezdenének. Az állami segítséget azok is igényelhetik majd, akik vállalkozás indítása céljából a városokból költöznének falvakba.

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter szerint maguk a fiatalok választhatják ki, milyen gazdasági tevékenységbe kezdenének, a támogatásra való jelentkezés pedig már az év közepén megkezdődhet. A Tanjugnak adott nyilatkozatában példaként üzletek, gyógyszertárak és különböző műhelyek nyitását említette, de a falusi turizmust erősítő régi mesterségek újjáélesztését is szorgalmazta. Kiemelte, hogy már most több száz olyan kérelmet tartanak számon, amelyek célja régi vízimalmok felújítása. Tehát olyan ötleteket várnak a pályázatra, amelyek megvalósításával jobban és sikeresebben működhet egy-egy falusi közösség. Az állam támogatni fogja mindazokat a szolgáltatásokat és termeléseket, amelyek megkönnyítik a falusiak életét – mondta a miniszter.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vissza nem térítendő támogatást az ötlet megvalósításához szükséges felszerelés, gépezet vagy szerszám vásárlására igényelhetik a fiatalok. A tervezett tevékenység elvégzésére a saját házukban kell biztosítaniuk helyet, így nem fizetnek majd hatalmas összegeket az üzlethelyiségek bérléséért. A saját tulajdonban levő helyiségek átalakításához szükséges engedélyeket viszont a helyi önkormányzatok biztosítják majd – vázolta a terveket Krkobabić, aki szerint az együttműködéssel fontos befektetések valósulhatnak meg a falvainkban.

A miniszter kiemelte, hogy az új program megvalósításának szükségességére akkor döbbentek rá, amikor a falusi házak vásárlására kiírt pályázatra tömegesen jelentkeztek a fiatalok. Eddig 1631 házat sikerült betelepíteni: legtöbbjét a Dél-bácskai körzetben vásárolták meg a fiatalok, de az ország déli részén és Pirot környékén is jelentős számú ingatlan került ifjú pályázókhoz. Az odaítélt eszközökkel eddig 5000 felnőttnek és 2250 gyermeknek sikerült otthont biztosítani – mondta a miniszter. Példaként Péterrévét hozta fel, ahol 55 támogatott család települt le. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is hatalmas az érdeklődés a falvakban fellelhető, udvarral ellátott épületek vásárlásának támogatása iránt: naponta 13-15 kérvény érkezik be, ezért mintegy tíz nap múlva e téren is új programot indítanak – jelentette be a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy azok a 45 évnél fiatalabb szerb állampolgárok igényelhetik a falusi házak vásárlására biztosított támogatást, akik legkevesebb három éve rendelkeznek szerbiai lakcímmel. Az állami segítségért nem folyamodhatnak azok, akiknek a tulajdonában már van ingatlan Szerbia területén, de azok sem igényelhetik, akik az az elmúlt öt évben értékesítették ingatlanjaikat. Rendelkezhetnek azonban termőfölddel – hangsúlyozta Krkobabić: Hozzátette: a szerbiai falvakban általában három nemzedék él egy fedél alatt, és a legfiatalabbaknak az esetek többségében nincs tulajdonjoga. Ugyanakkor ők képviselik a munkabíró réteget: a saját házukban szeretnének önállósulni úgy, hogy különállókként is folytathassák azokat a mezőgazdasági munkálatokat, amelyeket addig az apjukkal vagy a nagyapjukkal együtt végeztek. Az állam erre ad lehetőséget – mondta a miniszter. Hozzátette: az új program által előirányzott tízezer eurós támogatásra azok is jelentkezhetnek, akiket a falusi ház vásárlásában is segített vagy segít az állam.

Krkobabić kiemelte: az eddigi tapasztalatok alapján évente ötezer kérelem érkezik a minisztériumba, így a tervek szerint az idén akár 15 ezer személynek is megteremthetik a megélhetési lehetőséget a falvakban. Az állam már biztosította a kezdőtőkét a program megvalósításához – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy Aleksandar Vučić államfő megígérte, hogy mindaddig folytatódik a program, amíg érkeznek a fiatalok kérelmei a minisztériumhoz: az állam ugyanis megtalálja a módját annak, hogy segítséget nyújtson az önállósodásra vágyó ifjaknak – állítja Krkobabić, aki arra buzdította a fiatalokat, hogy pályázzanak.

Nyitókép: Eddig 1631 házat sikerült betelepíteni: a legtöbbet a Dél-bácskai körzetben vásároltak meg a fiatalok.