2023. március 22., szerda

Kisiparosok és földművesek faluja

Ma este Magvető élőújságra várjuk tiszakálmánfalvi olvasóinkat

Budiszava, azaz Tiszakálmánfalva nemcsak közigazgatásilag, hanem kulturális-hagyományőrző és minden más tekintetben is szerves része Újvidéknek. A faluban él az újvidéki magyarság jelentős része, tekintettel a város közelségére, közülük sokan integrálódtak a városi életbe. A mezőgazdaság azonban továbbra is él a településen, nagyjából 60 bejegyzett gazdaság működik.

– Néhányan csak bérbe adják földjüket, nagyjából 60 olyan családról beszélhetünk, akik földművelésből élnek itt – hallottuk Kiss Gyulától, a városi képviselő-testület tagjától. Ebben a peremvárosi faluban ma este Magvető-élőújságot tartunk, 18 órakor várjuk vendégeinket a Kör helyiségeiben.

– Hatvan család tartja el magát földművelésből, az állattenyésztés csak nagyon kis mértékben van jelen. Az itt termő haszonnövények közül a kukoricát, a búzát és a szóját emelném ki. Kisebb mértékben jelen vannak az olajos növények is: az olajrepce és a napraforgó. Kisebb telkeken gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak falunkban, az almát, a sárgabarackot és a szilvát emelném ki. Itt van még a több éves növények közé sorolható mogyorótermesztés is. Területeinket nem öntözzük. Megemlíteném az étkezési paprika termesztését és – kismértékben ugyan – a dinnyetermesztést is. Az utóbbitól az elmúlt 20 évben sajnos elálltak a termelők, ezen döntésük mindenekelőtt a dinnye piaci ára váltakozásának következménye. Régebben, a 20. században Tiszakálmánfalva híres volt dinnyetermelőiről, messzi vidékekre vitték innen eladni a dinnyét. Négy család fóliasátras, üvegházi termesztéssel foglalkozik itt, a nagyvárosokban adják el termékeiket. Mezőgazdasági tekintetében a 60 bejegyzett gazdaság kevés, összehasonlítva a 20-30 évvel ezelőtti mutatókkal. Most már sokan a városban dolgoznak, Újvidéknek hatalmas a vonzóereje, de az, ami a falu alapításának idejében is jellemző volt, a mai napig megmaradt: a kisiparosság. Nagyon sok kisiparosunk van, varrodánk, nyomdánk, autójavító műhelyeink, kereskedelmi vállalataink, itt vannak a gumijavítók, szeszfőzdék, ablakjavító üvegesek, esztergályosok és kovácsműhelyek. Kisebb vállalkozások, de két nagyobb gyárüzemünk is van: az egyik 25 munkással dolgozó, öntapadó szalagokat gyártó gyár, a másik pedig egy, most már 60 embert foglalkoztató üzem, ott vaselemeket gyártanak. Mind a két cég kivitelre termel. Van a faluban egy szójafeldolgozó üzem is, és itt van a Tiszakálmánfalvi Földműves Szövetkezet is, amely magába integrálja a termelőket – hallottuk az adatokat Kiss Gyulától.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A faluban élők nem csak földműveléssel és kisipari tevékenységgel foglalkoztak-foglalkoznak, immár több mint egy évszázada szervezett művelődési életet folytatnak. A települését 139 évvel ezelőtt alapították, Tisza Kálmán miniszterelnökről kapta nevét. A falu napján, február 27-én hazatérnek messze földön élő szülöttei, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, a katolikus egyház és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megvalósuló, ünnepi rendezvényegyüttesen látják őket vendégül.

Milánovity Ottilia, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke színes művelődési műsorral, sok szeretettel várja ma esti élőújságunk vendégeit: – A Pitypang gyermekkórus a Hupikék törpikéktől a Makarónit fogja előadni. Ők az Ivo Andrić Általános Iskola alsós diákjai, felkészítőjük Varga Csilla, a zenei alap Pongó Lajos nevéhez fűződik. A Pitypang kórus a Sulisztáron különdíjat érdemelt ki evvel a fellépéssel – hallottuk az egyesület vezetőjétől. Tekintettel arra, hogy az idén Petőfi 200. születésnapját ünnepeljük, a költő nevét viselő egyesület szavalócsoportja két szavalattal kedveskedik: Sós Viktor és Fincsúr Zsolt a Szeget szeggel című költeményt szavalják el, Barna Sára Máté pedig az Egy gondolat bánt engem című költeményt adja elő. Ők a helyi iskola felsős diákjai, Répási Zsuzsanna magyartanárnő foglalkozott velük.

MAGVETŐ-ÉLŐÚJSÁG A KÖRBEN

A Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének csapata ma megkezdi hagyományos élőújság-sorozatát. Tiszakálmánfalván 18 órai kezdettel agrárpolitikai szakemberek a mezőgazdaságban aktuális pályázatokról és egyéb kérdésekről tartanak ismertetőt a Kör épületében. Az est házigazdája Kiss Gyula, az újvidéki képviselő-testület tagja és Milanovity Ottilia, a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. A beszélgetésben meghívott vendégként részt vesz Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Ótott Róbert, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettese. Szeretettel várunk mindenkit!

KERESZTEMELÉS

Magyar Zsolt, a helyi Magyarok Nagyasszonya katolikus templom plébánosa felhívást intézett a helybeliekhez és az elszármazottakhoz, hogy lehetőségük szerint támogassák két út menti kereszt felállítását a falu határában. Az egyház két, kisebb telket kapott ajándékba, a határkereszteket ezeken fogják felállítani, amint összegyűlik erre a megfelelő anyagi fedezet. Ilyen keresztek még nincsenek a falu határában.

 

Nyitókép: Ótos András felvétele