2023. március 21., kedd

Már több mint húsz embert mentettek ki a magyarok

156 mentő és 28 mentőkutya dolgozik Magyarországról a földrengés helyszínén

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket – jelentette be a tárca közleménye szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.

A hét magyar mentőcsapat összlétszáma immár 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti – mutatott rá.
Jó hírnek nevezte, hogy a magyar alakulatok szerda délutánig már 21 túlélőt, közöttük öt gyereket kimentettek a romok alól, és reményét fejezte ki, hogy további túlélőket is találni fognak.

Repülővel, a kormány gépén elsőként, még hétfő éjjel megérkezett a helyszínre 55 fővel és kedd délben kezdte meg a munkát amagyar katasztrófavédelem elitalakulata, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor nevű mentőegysége, akiknek az emberei szerda délutánig már 15 túlélőt, valamint 12 holttestet emeltek ki a romok alól. Amint arról Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője beszámolt, a hivatásos tűzoltókból álló hivatalos mentőcsapat egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen kutat a földrengés következtében eltűntek után Hatay tartományban. A magyar tűzoltók nyolcóránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, de pszichikailag is megterhelő – tette hozzá. A Mandiner írja, hogy a magyar mentőcsapat az egyetlen, amely 24 órán át kutat a túlélők után, a többiek éjjel beszüntetik a munkát. Éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt le a levegő, ami egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt nehezíti a mentőegységek munkáját.

„Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog” – mondta Szijjártó Péter a győri repülőtérről bejelentkezve. Aláhúzta, hogy nagyjából 60 órával ezelőtt következett be a földrengés, így most kritikus időszakról van szó a túlélők utáni kutatásban.

„A magyar mentőcsapatokra büszkék vagyunk. Köszönjük szépen a munkájukat, nagyra becsüljük azt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Kitért arra is, hogy az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanárai is önkéntes tolmácsolási szolgálatot ajánlottak fel, ami rendkívül fontos a mentési munkálatok sikeres koordinálása érdekében.

Legfrissebb tájékoztatásában a miniszter kiemelte, hogy a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban edzőtáborozó labdarúgói jól vannak, ahogyan az a tizennyolc magyar állampolgár is, aki a katasztrófa sújtotta területeken tartózkodott.

Továbbá közölte, hogy Szíriában is 2500 fölé nőtt a rengés halottainak száma, és ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek ellátása.

„Ennek a munkának a támogatása érdekében biztosítottunk 50 millió forintos segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területeken állítja fel annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények közepette is biztosított legyen a sebesültek egészségügyi ellátása” – mondta a magyar külügyminiszter.

Nyitókép: Ismail Coskun/IHA via AP